Те призовават РЗИ да затвори опасния участък за туристиСъвместно с

...
Те призовават РЗИ да затвори опасния участък за туристиСъвместно с
Коментари Харесай

Според „Активни потребили“ - водата край Попския плаж до Царево е критично мръсна


Те приканват РЗИ да затвори рисковия сектор за туристи

„ Съвместно с екип от Софийски университет “Свети Климент Охридски ” посетихме 11 плажа по Южното Черноморие. Установи се, че 4 от 11 се вписват напълно в позволените правила, а 2 имат много фрапиращо замърсяване. Останалите надвишават допустимите правила, само че не с толкоз да се постанова да вземем за пример да бъдат затваряни. Два от плажовете са сериозно нечисти, като при единия това е 40 пъти над нормата. Тези два плажа са южния плаж на Приморско при вливането на Дяволската река, а другият е Попския плаж на Царево “.

Това твърди в изявление за БГНЕС Богомил Николов, ръководител на Асоциация „ Активни консуматори “.

„ На Попския плаж в Царево стойностите за Escherichia coli доближават феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При образният оглед на мястото беше открито вливане на мощно нечист поток в залива, съществуване на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и мощен аромат на фекалии в региона. В непосредствена непосредственост, 100-200 метра, се намира недостроен и зарязан хотелски комплекс, и купища боклуци “, дава още данни Николов.

Проверката им е предизвикана от дългогодишни констатации за противозаконни септични ями и преливници в морето.

„ Ние от години се срещаме и получаваме сигнали за злоупотреби, които водят в тази посока, като да вземем за пример преливащи пречиствателни станции или камиони, които събират водата от септичните ями на къщите, и нелегално я изхвърлят в близката река, и оттова замърсява прилежащия плаж ”, изясни той.

„ Проучването няма нищо общо със замърсяването в Украйна. Вече е тествано и документирано, че нито теченията водят тези води към България, нито има някакъв риск. Това са местни замърсявания, които са резултат от недобросъвестна човешка активност, която може да бъде елементарно прекратена или изменена ”, безапелационен е Николов.

Той изрази вяра на локално равнище да се подхващат ограничения, и тези замърсявания да ги няма. Според него казусът е два месеца в годината, тъй като точно тогава е пиковото натоварване.

От „ Активни консуматори “ приканиха РЗИ да затвори Попския плаж, където замърсяването е 40 пъти над нормата.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР