Те подхождат към трениращия индивидуално, съобразяват се с неговата програма,

...
Те подхождат към трениращия индивидуално, съобразяват се с неговата програма,
Коментари Харесай

AI приложения конкурират фитнес инструкторите

Те подхождат към трениращия самостоятелно, преценяват се с неговата стратегия, с пропуснатите дни за тренировки и всички други самостоятелни особености

Все повече и повече приложения оказват помощ на хората да поддържат добра спортна форма
(снимка: CC0 Public Domain)

Повечето хора имат потребност от поддръжка в своите фитнес-занимания – от това някой да ги направлява и предизвиква до това да следи дали вярно извършват упражненията си. Оказва се, че фитнес-центровете са изправени пред непредвидена конкуренция: приложенията за фитнес, основани на изкуствен интелект!

Все повече и повече приложения се създават за да оказват помощ на хората да реализират своите цели по повод положителната спортна форма, употребявайки образно различаване, датчици и изкуствен интелект. Някои от тях претендират, че могат да заменят инструкторите.

Разновидности

Условно приложенията за добра форма могат да се разделят в няколко групи. Най-съществената са тези, които наблюдават спортната активност – лицеви опори, набирания, всевъзможни физически извършения в залата… Втората огромна група са приложенията за здравословно хранене. Третата са приложения, които наблюдават интензивността – извървяно разстояние, изминати километри в колоездене и други

За момента най-популярни са приложенията за поддържане на стратегия от извършения (фитнес). В идващите години обаче максимален растеж ще се следи при тези, които наблюдават общата физическа интензивност.

Не просто данни в телефона

В крайник с новите софтуерни благоприятни условия и развиването на изкуствения разсъдък сходни приложения от ден на ден употребяват камери и датчици, с цел да наблюдават спортуващия, да му приказват, да го поправят, да го предизвикват.

Например, едно от приложенията – Vay Sports – употребява селфи-камерата, с цел да следи спортуващия и да отброява времето, за което се оправя с упражнението си. Телефонът следва да бъде подложен наоколо в подложка, с цел да „ гледа ”. Той прожектира на екрана картината, която вижда, като върху нея даже рисува каква би трябвало да е вярната позиция на тялото по време на упражнението. Ако фигурата на индивида не попада в очертанията, гласът от приложението ще се обади, че „ раменете би трябвало да са изправени ” или „ ханшът би трябвало да е по-ниско ситуиран ”.

Приложението Vay Sports употребява селфи-камерата, с цел да следи и направлява спортуващия
(снимка: Vay Sports)

Други приложения не гледат, само че пък питат спортуващия какво е направил – да вземем за пример какъв брой набирания. Когато той отговори с дадена численост, гласът отвръща съвсем като умел инструктор – „ отлично, хайде почини две минути и да създадем още една серия ”.

Все повече в приложенията от този тип се вграждат детайли на неестествен разсъдък. Те стартират да „ подхождат ” към своя трениращ самостоятелно, да се преценяват с неговата стратегия, с пропуснатите дни за тренировки и всички други самостоятелни особености.

Интегрират се и датчици. Така да вземем за пример, приложението за йога-занимания Yoganotch работи с набор от сензори, които се привързват към тялото, след което прецизно и безкомпромисно упорства всяка поза да бъде усъвършенствана до дъно.

Нарастващ интерес

Интересът към сходни приложения пораства непрекъснато и анализаторите чакат, че този отрасъл ще се развива с бързи темпове в идните години. Според Grand View Research, пазарът на фитнес приложения ще доближи стойност от 10,9 милиарда $ през 2026 година. Това значи приблизително 20,1% годишен растеж през въпросния интервал.

Все повече хора ще търсят приложения, свързани с положителното себеусещане, положителната спортна форма и положителното самочувствие, безапелационни са анализаторите. Най-голямо търсене е налице за приложенията за ръководство на упражненията и понижаване на тежестта.

Повече успеваемост

Според изследване, оповестено в сп. Health Communication, характерностите на някои приложения за спорт и интензивност дават огромна степен на самостоятелност, което в действителност се отразява добре на трениращите. Те са добре стимулирани, а приложенията усилват възможностите им за поддържане на ежедневния темп на подготовка или диета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР