ТЕ никога не са се възприемали като герои. Били са

...
ТЕ никога не са се възприемали като герои. Били са
Коментари Харесай

Докато ги убиваха, другите мълчаха и гледаха, а сега - слушаме патетични слова. Не заслужаваме героите си

ТЕ в никакъв случай не са се възприемали като герои. Били са хора, стигнали до най-простото и величаво „ Искам да бъде свободен “. Били са малко, само че са били най-ценните, осъзналите, че смелостта и саможертвата са по-важни от тялото. Били са горди, чудати, сложни характери, нежни и груби и са знаели, че ще загинат. Знаели защо.

Не ги заслужаваме. Българите не заслужаваме тези, които през днешния ден почитаме и цитираме техните имена. Най-малко пък тези, които произнасят патетични речи. За тях не ми се приказва даже. Най-много ме омерзява самочувствието на тези нарциси, че са сходни и даже по-добри от тези, за чиито дейности и гибел се сещаме един път в годината на 2 юни.

 

Представете си Караджата, Левски, Ботев, Миткалото, Раковски, Хаджи Димитър, Бенковски, Волов и останалите в редичка до президент, началник на Народното събрание, депутати, кметове, министри… Не стига въображението за сходен парадокс.

 

Не заслужаваме героите си, тъй като ги тачим единствено на думи. Сещаме се тях в годишнините от тяхната гибел. Признателността ни е подправена. В местността „ Костина “ до с. Рибарица на 25 май се отбелязва всяка година паметта за Георги Бенковски. Патриотите, които веят флагове, пеят песни, обличат носии и размахват саби и пищови си изстудяват бирата и ракията в чешмата/кладенчето, където турците са измили кръвта от отрязаната глава на войводата…

Иначе същите потурджии се бият в гърдите какви същински българи са… Същото е на десетки други места: речи, маршове, строени военни и за край – пиячка.

 

Примери да желаете.

 

„ Каква книга си написал за Христо Ботев, бе?! Не го ли знаем какъв негодяй беше! “. С тези думи се нахвърлил върху Захари Стоянов Георги Живков, три пъти ръководител на Народното събрание и министър на просветата след Освобождението. Живков е от Либералната партия, поборник, взел участие в Априлското въстание и Сръбско-турската война, приятел на Стамболов.

 

Повод за яростта му е прошение от страна на писателя и народен представител Стоянов да бъде отпусната що годе прилична пенсия на брачната половинка на Ботев – Венета, която сама отглеждала дъщерята на поета Иванка. Сравнете единствено: майката на Ботев, Иванка и Венета получават мизерните 30 лв. на месец. При състояние, че депутатите по това време получавали 15 лв. дневни, плюс по 80 стотинки за всеки изминат километър, в случай че пътуват някъде. Още едно срамно съпоставяне: наричаната „ златната вдовица “, дамата на Стефан Стамболов – Поликсена, е обезпечена със 7200 лв. годишна пенсия.

 

Вчера хората на К.К. в Народното събрание плюеха по сътрудници и налитаха на кютек. Същите назовават европейската ориентировка национално изменничество. И тези крещят в амок: „ Ний, ний сме баш патриотите! Ще смачкаме предателите “.

 

Предателите, да сте наясно, сме всички, които не желаем живот в Евразия и „ Руский мир “ под ботуша на Путин и камарилата му в Кремъл. Биха ни натирили в Белене и избесили, в случай че имаха даже най-малка опция.

 

Нито един от тези, които загатваме през днешния ден, не би се вписал даже за ден в днешната среда и обстановка. Поривът им към независимост, цивилизационните полезности и Европа щеше да ги трансформира в люти врагове на злостната и нападателна русоробия, на тайните служби и на управническите кръгове, вторачени в ограбването на страната – финансово и духовно.

 

И отново щяха да станат герои, тъй като не работят в своя изгода, а в интерес на обществото. Клише е, само че е самата истина.

 

***

Из „ Христо Ботйов. Опит за биография ” на Захарий Стоянов

 

„ Нашият воин, с името на който озаглавихме актуалната си книга, Христо Ботйов, е бил човек, роден и предопределен от необяснимите стихии да бъде огромен човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави столетия. Нещастен той, дваж по-нещастен неговият роден град, триж по-злочест народът, на който е бил наследник, а четири и пет пъти била пуста и суха епохата на неговия человечески живот! Ако той беше наследник на Италия, щеше да бъде в случай че не Гарибалди и Мацини, то най-малко тяхната дясна ръка. Ако беше французин, съвременник на Юлската гражданска война или на Луи Наполеона, то първата укрепление на града Париж щеше да се назовава " Ботйова ". А кой знае?... Може би щеше да бъде и един от нощните съветници в палата на Тюйлери, един от ония, които с пищов в ръката налягаха малодушния авантюрист против 2 декември да не се бои и да не отстъпя от своето злочинство. Но това последно съмнение ние не имаме вяра, казахме го единствено като уместно и обичайно събитие на буйната и неспокойната натура, която единствено по нямане други занятня би се решила на сходни противоречащи на духа и на натурата предприятия.

… Хората като Ботйова, с неговите идеали и усеща не са подсъдими на елементарните за всекиго съдилища. Тях съди историята и потомството. Между епохата, в която живял и работил той, и епохата днешна съпоставяне е невероятно: На своето време той бил и цар, и закон, и национална воля, и заем, и бюджет, и всичко. Пет милиона същества, които се казвали българска парадайса, били неми, вързани, стадо от животни. Техните премеждия, рабските им вериги, от една страна, и бъдещето им, от друга, докарвали великата душа до лудост “.

 

***

Стефан Стамболов: " Не би трябвало да се освобождава никой народ. Народите би трябвало да се освободят сами, или да загинат!

 

Георги С. Раковски: " Щем потвърди необратимо, за какво ние сме първите и най-старите поданици в Европа… "

" Всякога Русия ни е лъгала ".

 

Захарий Стоянов: " Както виждате, читателю, патриотизмът е бошлаф; той е съществувал единствено при турското господство, а през днешния ден е невероятно да се направи разлика сред родолюбеца и шпионина; палмата на шампионата се подава на тоя последния… " - из " Записки по българските въстания "

 

" Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни национални деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле срещу публична Русия. Никога те не са апелирали към нея, тъй като са знаяли, че нейний бич повече боли от турския. "  

 

Георги Бенковски: Ставайте робове, аз не ща хомот!

 

Отец Матей Преображенски – Миткалото: Ще пристигна други Левски! А на обесения - безконечна му памет...

 

Стефан Караджа: Една кръв ни остана... и една земя да я попие.

 

***

Това са персони безподобни, величави, надарени, национални и именити. Сътвореното от тях ще пребъде, макар домогванията на миши душици да се залепят за тях. Не става. Няма намерено такова лепило…

 

Огнян Стефанов

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР