Те не са нито герои, нито шампиони, но са достатъчно

...
Те не са нито герои, нито шампиони, но са достатъчно
Коментари Харесай

10-те най-търсени киберпрестъпници

Те не са нито герои, нито първенци, само че са задоволително известни със своите каузи, с цел да бъдат забавни на множеството хора по света.

Извършват закононарушенията си по целия свят до момента в който стоят пред компютрите си у дома. Това е част от листата на ФБР с най-издирваните хакери.

За залавянето на множеството от тях има оповестени парични награди, а вредите, които са нанесли, се правят оценка на стотици милиони.

1. Бьорн Даниел Сундин

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Шведски киберпрестъпник, търсен за присъединяване в интернационална незаконна кибермрежа, посредством която консуматори от над 60 страни са подлъгвани да закупят подправен програмен продукт. Схемата била елементарна – посредством банери и подправени реклами Сундин и съучастниците му карали интернет-потребителите да имат вяра, че компютрите им са „ инфектирани “ със злотворен програмен продукт. Те препоръчвали на потребителите да закупят специфична стратегия за отбрана. Разбира се, точно от тях. Загубата на клиентите, подвели се по лъжливата оферта, се прави оценка на над 100 млн. $. ФБР предлага премия от 20 000 $ за информация, която би помогнала за арестуването на Сундин.

2. Шайлешкумар П. Джейн

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Американец от индийски генезис. Той е съучастникът на Бьорн Даниел Сундин, (№1 в класацията) в лъжливата скица с подправения програмен продукт. Федералният съд в Чикаго издава заповед за ареста му по обвинявания в машинация, скрит план и осъществяване на компютърни закононарушения. Наказанието, което го чака за такова закононарушение е 20 години затвор. Информация за П. Джейн, която докара до ареста му, може да ви донесе 20 000 $ премия от ФБР.

3. Петерис Сахуровс

 10-те най-търсени киберпрестъпници

За късия интервал февруари-септември 2010 година Сахуровс съумява да ощети с над 2 милиона $ хиляди интернет-потребители. Чрез вирус, под формата на рекламен банер той хаквал компютрите на потребителите и получавал цялостен надзор над тях. За да си възвърнат още веднъж контрола върху устройствата, потребителите трябвало да заплатят 49.90$ за антивирусен програмен продукт. В противоположен случай цялата информация, данни и файлове ставали недостъпни. Наградата за информация която може да докара до ареста на Сахуровс е 50 000$.

4. Алексей Белан

 10-те най-търсени киберпрестъпници

По данни на ФБР сред януари 2012 година и април 2013 година, Белан съумява да се внедри в компютърните сървъри на три от най-големите компании за електронна търговия в Съединени американски щати. Получил достъп до потребителските данни и паролите на милиони сметки, Бeлaн стартира да договаря и тяхната продажба. За него е известно, че има съветско поданство. За последно е засичан в гръцката столица Атина. Наградата за повече информация, обвързвана с Белан, е 100 000$.

5. Николае Попеску

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Американското държавно управление дава рекордните 1 милион $ за информация, която ще докара до залавянето на 36-годишният зеленоок румънец Николае Попеску. Провинението му – взел участие в комплицирана скица за образуване на подправени онлайн търгове. Жертвите му били най-вече американци, а загубите се пресмятат на милиони долари.

6. Фархан ул Ашрад

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Пакистанецът е търсен за присъединяване си в интернационална телекомуникационна скица за източване на банкови и персонални данни на хора, компании и държавни управления по целия свят – Пакистан, Испания, Малайзия, Швейцария, Сингапур, Филипините. Само за четири години, съумял да открадне милиони долари. Смята се, че от ноември 2008 до април 2012 година, Аршад е ощетил жертвите си с над 50 милиона $. За последно е видян в Малайзия, само че от ФБР прецизират, че е допустимо да пътува до Обединените арабски емирства, Англия и Пакистан. Федералното бюро прави оценка информацията за него на 50 000$.

7. Нур Азиз Один

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Също пакистанец, той е съизвършител на Фархан ул Ашрад в същата телекоминикационна скица за източване на данните на нищонеподозиращи хора, компании, даже държавни управления. Обвинен е в скрит план за осъществяване на машинация с електронни средства, неоторизиран достъп до компютри, телефонни измами и кражба на идентичност. За информация, която би довела до ареста му ФБР разгласи премия от 50 000$.

8. Гу Чунхуй “KandyGoo ”

 10-те най-търсени киберпрестъпници

През 2014 година против петима членове на китайската национална освободителна войска са повдигнати 31 наказателни обвинявания, измежду тях: скрит план за осъществяване на компютърна машинация, кражба на идентичност, стопански шпионаж, кражба на търговски секрети. Твърди се, че сред 2006 година и 2014 година, петимата офицери, измежду които и Гу Чунхуй, са взели участие в скрит план за компрометиране на компютърните мрежи на шест американски компании в миг, когато компаниите са били заети с договаряния, сливания или правни дейности свързани с държавни предприятия в Китай. Максималната присъда за всеки един член от незаконната група е 217 години отнемане от независимост.

9. Jabberzeus subjects

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Тук става въпрос за група хакери, употребяващи вируса Зевс за своите офанзиви. Този вирус носи пари на хакерите като краде потребителските имена и паролите от сметките при интернет банкирането, след което тегли пари непосредствено от банковите сметки на потребителите. Кражбата на персоналните данни вирусът прави, до момента в който се регистрирате в съответния уебсайт. Ако не успее да открие финансова информация, Зевс блокира компютъра на жертвата, до момента в който тя заплати откуп. Смята се, че хакерите от Jabberzeus subjects се подвизават в Русия и Украйна.

10. Евгени Богачев

 10-те най-търсени киберпрестъпници

Един от най-издирваните кибер нарушители от ФБР. Смята се, че руснакът е написал, създал и развил Zeus – мрежата, която работи дружно с добре познатия и у нас злотворен код CryptoLocker, инфектирал над половин милион компютъра по света. С тази много мощна композиция от офанзиви, Богачев е съумял да натрупа положение от към 100 милиона $. Богачев, прочут и под онлайн псевдонимите “lucky12345 ”, „ Pollingsoon “, “slavik ”, е упрекнат в скрит план за присъединяване в изнудване, банкови измами, злоупотреби със закона за Защита на персоналните данни и още доста други. Американското държавно управление дава премия от 3 000 000$ за всяка информация, която ще докара до залавянето му.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР