Те не отговарят на обичайната представа за талибани - мъже

...
Те не отговарят на обичайната представа за талибани - мъже
Коментари Харесай

Бадри 313 - елитните бойци, които са основното оръжие на талибаните

Те не дават отговор на нормалната визия за талибани - мъже с тюрбани, седнали в пикапи. Активно пропагандирано, подразделението " Бадри 313 " на талибанските специфични сили се употребява с огромно въздействие и престиж в новия режим.

Кадри, публикувани в обществените мрежи от новите господари на Кабул, демонстрират от няколко дни бойци с цялостната бойна екипировка на елитни бойци - бойни огнестрелни оръжия, каски и бронежилетки, качулки, раници, очила за нощно виждане, тактически радиостанции.

Това са бойците от " Бадри 313 " - поделение, включено в състава на специфичните сили на новия режим. Името му идва от борбата при Бадр преди 1400 години, когато пророкът победи над съперниците си, макар че разполага единствено с 313 бойци.

И в случай че подразделението въпреки всичко не може да се мери със западните специфични сили, нито даже с тези от прилежаща Индия или Пакистан, то бойците му са " по-ефикасни от " елементарните талибани " и сигурно от частите на афганистанската национална войска през последните седмици ", иронизира приет специалист по въоръженията, затулен зад акаунта си в Туитър с името Calibre Obscura.

" Пропаганда "

" Използваха ги по време на акцията против групировката " Ислямска страна " през 2017-2020 година - прецизира той за Агенция Франс Прес. - По принцип ги изпращат против печени бойци ", добавя той.

Според специалиста и профилираното списание " Джейн`с ", подразделението наброява едвам няколко хиляди души. Там са събрани " вероятно някои от най-добре подготвените и екипирани бойци " в Афганистан, твърди Мат Хенман, началник на отдела по въпросите на тероризма и протестите в " Джейн`с ".

" Нищо чудно, че се прокрадват сензационни нотки в пропагандата ", отдадена на тази част, само че " е прекомерно евентуално Пакистан да й е обезпечил най-малко начално образование ", показва той.

Неслучайно в този момент излагат тези бойци на показ, когато талибаните, свалени от власт преди двайсет години от американците, преди малко са завладяли отново цялата страна.

Символ на военни умения, каквито талибаните преди време не притежаваха, членовете на " Бадри 313 " " потвърдиха, че са ефикасни на бойното поле ", изяснява Бил Роджо, основен редактор на " Лонг уор джърнъл " - американско списание, отдадено на тематиката за войната против тероризма.

" Видяхме по време на последната атака, от май нататък, талибанските специфични сили да играят централна роля в завладяването на Афганистан ", прибавя той, само че също позволява да има известни пресиления.

И както постоянно става в сходни обстановки, победилият протест черпи с цялостни шепи от арсеналите на своите съперници. В случая - от тези на афганистанската национална войска, снабдявана на собствен ред преди време от американците.

" Всъщност Съединени американски щати екипират войската на талибаните ", установи специалистът.

От няколко дни подразделението охранява по-специално зоната към летището на Кабул - очи в очи с американските бойци, които към момента управляват вътрешния му периметър, пистите и пътеките за рулиране.

Мрежата " Хакани "

Спецподразделението даже си разрешава насмешки с американците, разпространявайки фотоси с бойци, развяващи талибанското знаме и съвсем идентични с фамозния кадър, запечатал американски участници в борбата за Иво Джима, Япония, през Втората международна война.

Освен че са ефикасни в пердах, хората от " Бадри 313 " обслужват могъщи политически ползи. Частта им е доста тясно обвързвана с мрежата " Хакани ", която има тежест в очите на талибаните. Двама нейни представители участват на полемиките за бъдещо държавно управление в Кабул.

Така " Бадри 313 " съставлява " комбиниране от дългогодишното военно образование на талибаните и напъните на мрежата " Хакани " за професионализиране на военната институция в Афганистан ", споделя Бил Роджо.

Съответно тя наподобява и отсега нататък ще играе централна роля в режима на " студентите по богословие ".

" Ако талибаните ги разположат някъде, това значи, че те считат региона за значим ", отбелязва Calibre Obscura. Затова " Бадри 313 " " символизира модернизацията на талибаните и решимостта им да реализират задачите си ", споделя той.

Подразделението показва най-много напредъка на талибаните във военното дело. Страната води война от 40 години и е научила доста след руското навлизане през 1979 година

" Виждаме по какъв начин талибаните се трансформират в забележителни експерти от средата на 2000-те до момента ", удостоверява Жил Доронсоро, учител по политически науки в Университета " Париж 1 - Пантеон-Сорбона ".

" Водената от тях война напълно не е същата, която бащите им са водили против руснаците. Научили са много на терена и механически са доста положителни ", прибавя той.

Превод: Андрей Шарков/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР