Те извършват по 300 разузнавателни полета на ден и дотук

...
Те извършват по 300 разузнавателни полета на ден и дотук
Коментари Харесай

“Аеророзвидка“: Те ли спряха руското настъпление към Киев?

Те правят по 300 разследващи полета дневно и дотук са поразили незабравим брой съветски военни цели. Действат нормално нощем и нападат от въздуха: това са операторите на дронове от украинската „ Аеророзвидка “.

„ Сега всички сме бойци, само че професионалните ни корени са в разнообразни сфери “, споделя Михайло, началник на отдела за връзки на „ Аеророзвидка “. „ Някои имат докторски степени, а други - магистърски. Част от хората идват от ИТ промишлеността, останалите – от други области. Това, което ни сплотява, е желанието да спечелим тази война. “

Създателят на звеното е погубен в Донбас

Основателят на поделението е погубен по време на задача в Донбас през 2015 година. Украинската военна част е основана през 2014 година след анексирането на Крим от Русия. Тогава доброволци с софтуерни умения сплотяват напъните си, с цел да подкрепят армията с разследващи дронове.

" Руското нахлуване не стартира преди месец, а още през 2014 година ", споделя Михайло. Понастоящем " Аеророзвидка " е неправителствена организация, подкрепяща интензивно украинската войска. Групата модифицира дронове от комерсиалната мрежа, а други приспособява за потребностите на военните, като китайските DJI и Autel, френските Parrot и някои други модели.

Дронове лично произвеждане

Най-скъпият дрон на групата е Octocopter R-18. Той е планиран от нулата. Машината има обхват от 4 километра, може да лети 40 минути и да хвърля 5-килограмови бомби.

Неговото произвеждане коства 20 000 $, което го прави по-евтино оръжие от противотанковите ракети NLAW, чиято цена е двойно по-висока. Шведско-британските NLAW могат да се употребяват единствено един път, до момента в който R-18 са за многократна приложимост – стига да не бъдат изумени от съперника.

Михайло отбелязва, че безпилотните самолети на екипа се употребяват по 20 часа дневно – както за бойни, по този начин и за разследващи задачи.

" Аеророзвидка " се състои от два екипа: един за безпилотни самолети („ Делта “) и един за киберсигурност. „ Делта “ е поддържана от НАТО уеб система, която показва карта на съветските цели, употребявайки информация от разнообразни източници – разследващи сътрудници на място или събрана от разследващи дронове информация. Групата употребява и сателитната система Starlink на Илон Мъск, която обезпечава сигурна връзка даже при прекъсване на интернет или на тока.

По думите на Михайло организацията прави към 300 разследващи полети на ден и е унищожила " десетки, а може би и стотици " съветски военни цели.

Каква тактичност употребяват?

Мисиите се извършват най-вече през нощта, когато термокамерите на дроновете дават преимущество. Снабдени с уреди за нощно виждане и снайпери, бойците, ръководещи дроновете, се придвижват неусетно през гората и заемат позиции за офанзива.

Смята се, че най-големият триумф на звеното е прекъсването на 64-километровия съветски ескорт, който трябваше да нападна столицата Киев.

Организацията нормално нападна най-опасното транспортно средство, с цел да употребява допустимо най-ефективно ограничавания брой снаряди, с които разполага. В случая с съветския поход към Киев, екипът се е насочил към военните машини най-отпред. Това им разрешило да блокират и затруднят настъпващите войски.

„ Аеророзвидка “ са дейни основно в региона на Киев, само че уголемяват активността си в цялата страна в очакване на нова съветска атака в източна и южна Украйна. Групата постоянно разгласява видеоклипове от интервенциите в обществените мрежи на фона на музика от украинския рапър Скофка.

" Ще продължим сполучливата си тактичност "

Основно предизвикателство за специфичното звено са финансирането и снабдяването с елементи. Разчита се на групово финансиране и дарения. Много от съставените елементи, създадени в Съединени американски щати и Канада, подлежат на експортен надзор и не могат да бъдат изпращани в Украйна.

Руските войски последователно се приспособяват и научават по какъв начин да смъкват безпилотните самолети на " Аеророзвидка ". Така потребността от нови елементи и още финансиране нараства. Въпреки това от неправителствената организация са уверени, че ще продължат сполучливо да затрудняват съветското нахлуване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР