Те избягаха от Русия, защото държавата ги преследва. Не защото

...
Те избягаха от Русия, защото държавата ги преследва. Не защото
Коментари Харесай

Закон за негодници. Как Русия се готви да конфискува имотите на избягалите

Те избягаха от Русия, тъй като страната ги преследва. Не тъй като са нарушители, а тъй като назовават войната " война " и разясняват жертвите, които съветската войска оставя в Украйна. Сега Москва желае още да ги накаже - като конфискува жилищата им в Русия.

9 години наказателна колония. Присъдата, произнесена от съд в Москва , е за “разпространение на подправени вести ” за съветската войска.

Осъдената задочно е известната в Русия кулинарна блогърка Вероника Белоцерковская . Тя живее във Франция , а от май предходната година е в листата на от Министерството на вътрешните работи на Русия.

Белоцерковская е една от стотиците хиляди руснаци , напуснали страната от началото на войната. Причините за бягството им са най-различни: опасност от затвор поради изразена антивоенна позиция, опровергаване на дезинформацията, бягство от мобилизацията, оповестяването за “чуждестранен сътрудник ”, ЛГБТИ хора...

Войната провокира две огромни емигрантски талази от Русия (веднага след началото на войната и след 21 септември 2022 година, когато беше оповестена мобилизацията).
От началото на войната към 700 000 души са напуснали Русия.
Точният брой на напусналите и незавърналите се не беше оголен от управляващите, само че съгласно от началото на войната към 700 000 души са напуснали Русия. Някои от тях са се отказали и от съветското си поданство . Основните направления на емиграция са Грузия, Армения, Казахстан, Турция, Киргизстан, Сърбия, Израел и страните от Европейски Съюз.

Много от отпътувалите към този момент са разпродали имуществото си в Русия, а на тези, които не са, то може да им бъде иззето по нов " закон за негодници ", за който все по-упорито упорстват управляващите.
Колко страшна е задочната присъда
Присъди като на Белоцерковская в последно време не са необичайност в Русия. На 1 февруари съд в Москва осъди задочно журналиста Александър Невзоров по дело за " военни подправени вести " за изявления за на Мариупол от съветската войска. Невзоров беше наказан на осем години затвор и му беше неразрешено да ръководи интернет запаси четири години след излежаване на присъдата.

И за него няма директна опасност да иде зад решетките, тъй като той също живее отвън страната. Но сходни присъди не са безобидни за хора с съветски паспорти, споделят юристи, представени от рускоезичния ефирен канал на Свободна Европа, даже в случай че тези хора сега са на безвредно разстояние от съветските съдилища.

В обявата на Белоцерковская, за която е наказана, също става дума за в Буча от съветските военни, както и за обстрела на.

Процесът по делото против нея обаче е незабравим с обстоятелството, че имуществото е запорирано - макар че няма нищо общо със същността на делото.

Откакто Русия стартира своята непровокирана инвазия в Украйна, Кремъл стегна още повече рестриктивните мерки върху критикуващите я, като на процедура криминализира рецензията и самостоятелното отразяване на войната.

В началото на войната хиляди хора излязоха по улиците, с цел да изразят своето противоречие с нахлуването в Украйна, само че срещнаха цялата мощност на държавното принуждение и репресии. Режимът внезапно ограничи гражданските свободи и изкорени и последните остатъци от всяка съпротива или сериозни медии.

Два закона, признати през март 2022 година, не разрешиха разпространяването на това, което страната счита за " подправена информация " за съветската войска и нейната активност. Мерките също по този начин криминализираха митингите против войната и поддръжката за западните наказания. В някои случаи оптималното наказване е 15 години затвор .

Задочните каузи са нова правосъдна “тенденция ” в Русия. Тя стартира да употребява този формат, с цел да осъди руснаци с антивоенна позиция, които отпътуваха в чужбина.

През януари основният прокурор на Русия Игор Краснов , че през 2022 година са формирани 187 наказателни каузи за " подправени вести " за войната. От тях 23 са осъществени отвън Русия. Към края на януари 2023 година се води задочно следствие на наказателни каузи по това " закононарушение " против към 30 души, напуснали Русия.

Международното търсене и изземването на имущество надалеч не са всички последици, с които могат да се се сблъскат подсъдимите по сходни каузи, споделя пред “Настоящее время ” юристът Мария Чащилова . По думите ѝ страната може да стартира да оказва напън върху роднините на напусналите (например да прави обиски) или да изиска изгонване, изключително когато подсъдимият е в “приятелска ” на Русия страна.
Лесно ли се узаконява конфискация
През февруари в съветската държавна Дума за първи път ще се събере работна група, която ще реши по какъв начин да санкционира руснаците, които са напуснали страната, подлагат на критика управляващите или назовават войната " война ", заяви “Настоящее время ”.
" За тях Русия не е татковина, а хранилка ".Елена Ямполская
За тях Думата планува редица санкции - от отнемане от държавни награди до конфискация на имущество.

На 24 януари ръководителят на парламентарната комисия по просвета Елена Ямполская да бъдат лишени от приходи " напусналите " съветски звезди Алла Пугачова, Борис Гребеншчиков и други.

" За тях Русия не е татковина, а хранилка ", сподели Ямполская. По думите й би трябвало " методично да се изключват източниците на сила " за такива хора.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин бъдещият закон за наказването на руснаци, напуснали страната и критикуващи държавното управление и войната, да бъде наименуван " закон за негодници ".

Основната мярка в него ще е конфискация на имущество .

Руските закони обаче не разрешават просто лишаване и разпределение на непозната благосъстоятелност. Това сподели Павел Крашенинников , ръководител на комисията по държавно строителство и законодателство в Думата. И добави:

" Но това е невероятно към този момент. Ако го преработим, ще може ".

" Ние, несъмнено, сме срещу конфискацията на имущество като форма на наказване. Не можем да го обосновем юридически ", сподели още Крашенинников. По думите му ще са нужни огромни ремонти в закона, " ще ги разгледаме, само че не към този момент ".

Но до лятото такива ремонти ще има, споделя пред " Настоящее Время " юрист Иван Павлов . Самият той е напуснал Русия и назовава войната в Украйна " война ".

" Ако си откраднал едни пари, ще ти бъдат отнети. Ако обаче човек просто изрази мнението си и назова войната " война ", черното - " черно ", а бялото - " бяло " и на страната това не ѝ хареса, го квалифицира като незаконно ", сподели Павлов.

По думите му съгласно наказателното право е невероятно персонално имущество да се вземе и да се трансформира в държавна благосъстоятелност - това е противоконституционно.

" Затова законодателят ще би трябвало да опита да промени правилата на правото. Мисля, че до лятото всичко ще проработи ", сподели Павлов.

Председателят на Държавната дума предложи да се добави Наказателният кодекс с членове, които да разрешат лишаване на имущество от критици на управляващите, с цел да се компенсират вредите, които се допуска, че са породени на страната.

Андрей Клишас , ръководител на Комисията по конституционно законодателство в Думата, също счита за допустима конфискацията на имущество. Според него за задачата е належащо да се разпише формулировката на закононарушението и да се промени Наказателният кодекс.

Все още закон няма, само че някогашният комисар по правата на детето Анна Кузнецова към този момент предложи какво тъкмо да се направи с иззетото имущество - да се дава на сираци.

Според политолога Екатерина Шулман наказванията за тези, които напущат и подлагат на критика властта, няма да са всеобщи. По думите ѝ главната цел на самодейността не е да заграби жилищата на хиляди, а да уплаши милиони.

" Целта не е да се конфискуват 10 000 жилището и да се заселят сираци или даже депутати от Държавната дума, които сега живеят в дребни жилища ", сподели Шулман.

По думите ѝ задачата е да се вземе имуществото най-малко на един човек като Вероника Белоцерковская или Александър Невзоров , " в случай че въобще им е останало някакво имущество в Русия ", с цел да могат останалите да бъдат сплашени.
Очаква ни поредност от издевателства.Иван Павлов, юрист
Но юрист Иван Павлов не е склонен с това изказване. Според него законът, когато бъде признат, ще бъде " неприятен ". И като всички неприятни закони, той ще отвори благоприятни условия за свободно пояснение и всеобща корупция на силите за сигурност.

" Очаква ни поредност от издевателства ", сподели Павлов.

Според известия в медиите, освен депутати от Държавната дума ще разискват вероятните санкции на напусналите Русия. Работната група ще включва също " дейци на културата " и чиновници от " сферата на сигурността ". Групата ще бъде управлявана от ръководителя на комисията по просвета Елена Ямполская .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР