Те имат по-кратък живот от силициевите, но широко приложениеЛеки и

...
Те имат по-кратък живот от силициевите, но широко приложениеЛеки и
Коментари Харесай

Япония започва масово производство на гъвкави слънчеви панели

Те имат по-кратък живот от силициевите, само че необятно приложение

Леки и гъвкави слънчеви панели могат да се употребяват по-широко от обичайните
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Sekisui Chemical построява оборудване за всеобщо произвеждане на огъващи се перовскитни слънчеви панели. Тези нови панели имат по-кратък експлоатационен живот и успеваемост, в сравнение с силициевите, само че са леки и гъвкави, което ще разшири обсега на приложението им.

По-рано същата компания разгласи взаимен план с японския ИТ колос NTT Data за покриване на неговите центрове за данни с гъвкави перовскитни слънчеви панели, отбелязва Nikkei Asian Review. Sekisui Chemical създава панели с широчина 30 см, само че в бъдеще има намерение да премине към 1-метрови панели.

Гъвкавите панели ще имат релативно къс живот от единствено 10 години, до момента в който обичайните силициеви панели са проектирани да устоят до 25 години без доста понижаване на успеваемостта. Краткият експлоатационен живот на перовскитните панели се дължи на високата сензитивност на материала към влага.
още по темата
Новият артикул употребява изпитана във времето технология за хидроизолация, която е потвърдена при производството на течнокристални панели и с течение на времето ще бъде усъвършенствана, с цел да направи перовскитните панели по-издръжливи.

Ефективността на първите всеобщи перовскитни гъвкави слънчеви кафези на Sekisui Chemical се чака да бъде на равнище от 15%, което е най-малко с 5% по-ниско от това на силициевите фотопанели. Но този минус ще бъде обезщетен от гъвкавостта, която стандартният силиций не може да обезпечи.

Sekisui Chemical ще влага повече от 68 милиона $ в новото произвеждане. Планираният годишен размер ще бъде няколкостотин хиляди квадратни метра до 2030 година – задоволително, с цел да обезпечи сила за към 4000 семейства.

Японските управляващи имат стратегии за субсидиране на предприятия, които вземат участие в създаването и производството на слънчеви панели. Това би трябвало да помогне на страната да понижи зависимостта си от Китай в региона на слънчевата енергетика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР