Те доказват подобряване на 3 основни жизнени показатели при групата,

...
Те доказват подобряване на 3 основни жизнени показатели при групата,
Коментари Харесай

Учени от три американски университета: Електронните цигари намаляват вредата от пушенето

Те потвърждават възстановяване на 3 съществени витални индикатори при групата, минала от горими на електронни цигари

Под ново изследване за понижената щета от електронните цигари сложиха имената си учени от Центъра за ракови болести на Университета в Канзас, Калифорнийския държавен университет в Сан Маркос и Университета Браун в Съединени американски щати .
Учените организират 6 седмично изследване, сравняващо използването на електронни цигари с обичайна приложимост на горими цигари при пушачи измежду 2-те най-големи малцинствени групи в Съединени американски щати - 186 пушачи от афроамерикански и латиноамерикански генезис . Смята се, че при расовите и етническите малцинствени групи в Съединени американски щати има по-високи равнища на заболеваемост и смъртност, свързани с тютюна, даже, когато пушат като другите групи.

“Никотинът е едно от най-пристрастяващите субстанции на земята. И по този начин, по какъв начин можем да помогнем на тези хора, които не могат да се откажат от пушенето на горими цигари? Те се нуждаят от други варианти, а електронните цигари може да са една от тези варианти. Нашите проучвания демонстрират, че в кратковременен проект електронните цигари са доста по-безопасни от горимите цигари. " , разяснява Д-р Джасит Ашлувалиа, професор по поведенчески и обществени науки и медицина в Университета Браун в Съединени американски щати.

Преминалите на е-цигари с по-малко дихателни проблеми
Две трети от участниците в изследването получават електронни цигари, които използват в продължение на 6 седмици, до момента в който останалите участници са инструктирани да продължат да пушат запалими цигари, както нормално.
В края на изследването участниците, които са минали на електронни цигари, демонстрират доста по-ниски равнища на характерни за тютюна нитрозамини (NNAL) спрямо тези, които са траяли да пушат единствено горими цигари. Потребителите на електронни цигари също са посочили доста понижени равнища на въглероден оксид (CO) и оповестяват за по-малко дихателни проблеми.

“Това, което беше най-изненадващо, беше степента на смяна, претърпяна от миналите на електронни цигари. Те понижиха характерните за тютюна нитрозамини NNAL с 64%, въглеродния оксид с 47% и дихателните признаци с 37% спрямо тези от контролната група пушачи, които продължиха да пушат горими цигари. добави Д-р Ники Нолен от Раковия център в Университета в Канзас

Д-р Нолен и екипът също са сюрпризирани, че не е належащо цялостно прекосяване към електронните цигари, с цел да се реализиран тези изгоди. Изследването демонстрира, че пушачите, минали отчасти на електронни цигари и продължаващи да пушат, също са отчели понижение на характерните за тютюна нитрозамини NNAL, въглероден окис и дихателни признаци, въпреки и в по-малка степен от тези, които са направили цялостна промяна.
Експозицията на никотин, белодробната функционалност и кръвното налягане остават непроменени.

“Всеки под 21 години в никакъв случай да не стартира да използва е-цигари. Ако хората употребяват тютюневи или никотинови произведения, те би трябвало да се откажат. Но в случай че не могат да се откажат от пушенето, би трябвало да обмислят потреблението на нови, различни артикули с никотин, с цел да се откажат от тютюнопушенето изцяло или да понижат вредата си, като преминат напълно към тези артикули. " , предложи Д-р Джасджит Ахлувалиа

Проучването е направено от 2018 до 2019 година измежду американски пушачи в регионите на Сан Диего, Калифорния и Канзас Сити, Мисури. Данните са оценени от 18 септември 2019 година до 4 септември 2020 година

Резултатите от клиничното изследване - първото сходно изследване за проучване на четвърто потомство електронни цигари с никотин са оповестени в
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР