Зоната около централната железопътна гара на Пловдив е извън античния

...
</TD
>Зоната около централната железопътна гара на Пловдив е извън античния
Коментари Харесай

Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология

Зоната към централната железопътна гара на Пловдив е отвън античния кадастър и няма съображение да се счита, че там има археология. Това съобщи за Plovdiv24.bg шефът на Регионалния археологически музей доцент доктор.

Коментарът на Кисьов е, само че находките са били или заровени, или унищожени, с цел да не се забави осъществяването на плана.

При построяването на хотела до гарата преди няколко години се е копало на 4-5 метра дълбочина и не е открита никаква археология. При премахването на постройката на някогашната транспортна болница също не са открити антични остатъци. И двата обекта са били следени от археолога Елена Кесякова. 

Друг образец в поддръжка на тезата, че в тази зона няма археология, е разкопаването към тогавашното кръгово кръстовище за замяна на водопровода в региона. Дълбочината на изкопа тогава е бил към 2 метра и също не са открити някакви артефакти.

Археологическият музей е изготвил формален отговор с идентични данни на питане от министъра на културата по същия въпрос. Най-вероятно изчитането в Народното събрание е отсрочено поради промяната на постоянното със служебно държавно управление и предаването на поста от на.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР