Защитата на Иво Даскалов, известен като Иво Лудия, поиска квалификацията

...
</TD
>Защитата на Иво Даскалов, известен като Иво Лудия, поиска квалификацията
Коментари Харесай

Адвокати опитват да намалят присъдата на Иво Лудия, затрил пиян 3 живота

Защитата на Иво Даскалов, прочут като Иво Лудия, изиска квалификацията на закононарушението да бъде промена от " изключително тежък случай " на " действие с много огромна тежест ". Това стана по време на днешното дело в Апелативен съд - Пловдив, образувано по митинг на прокуратурата и тъжби на подсъдимия и частните обвинители, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

С присъда от 03.10.2022 година, постановена от Пловдивския областен съд, Даскалов е приет за отговорен в причиняване на злополука на 2 май 2021 година на Околовръстното шосе на Пловдив, при която умират трима души. Наложено му е наказване от 10 години отнемане от независимост и е лишен от правото да ръководи моторно транспортно средство за период от 12 години. 

Производството по делото пред първата инстанция е извършено по реда съкратеното правосъдно разследване. Подсъдимият е направил самопризнание на обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и е изразил единодушие да не се събират доказателства за тези обстоятелства, а наказването му е редуцирано с 1/3.

Иво Даскалов седнал зад кормилото на БМВ Х5 след приложимост на съществено количество алкохол. Вдигнал над 180 км/ч при изпреварване на друго моторно транспортно средство, употребявайки пътната лента за насрещно придвижване. Не могъл да се върне гладко в своята лента и се блъснал челно в приближаващ насреща автомобил. В разследване на удадара починали трима души. Деянието е осъществено в пияно положение и в кръвта на лидера е измерена централизация на алкохол в кръвта 2.17 на хиляда. 

На днешното съвещание прокурорът изиска присъдата на отговорния лидер да бъде увеличена. Чистото минало на подсъдимия обаче не разрешава налагане на оптималния размер на наказването, както упорстват юристите на околните на умрелите. Съгласно Закона за придвижване по пътищата главната отговорност за запазване живота и здравето на участниците в придвижването е на лидера. 

Адвокатите на околните на починалите акцентираха, че Даскалов неведнъж е бил глобен за превишаване на скоростта, а процесуалното му държание е обвързвано със затрудняване за изясняване на събитията и авторството на злополуката. Определиха го като " извънредно рисков субект на пътя ", а почеркът на действието нарекоха " надменност ". Те приканиха за оптимален размер на наказването, с цел да има генерална предварителна защита - от една страна, да се превъзпита подсъдимият, а от друга - да послужи за образец на обществото. 

Защитата на Иво Даскалов акцентира, че в обвинителният акт не попадат подбудите (причините) групата да тръгне от Бойково към Пловдив. Изтъкна се, че той е деен водач от 1993 година и за това време не е претърпявал пътнотранспортно произшествие, тъй като е добър лидер. Налаганите санкции са за дребни нарушавания и са отпреди 15 години. За доказателство показаха притежаването от обвинения на така наречен " златен ваучър ", който се дава на лидер без никакво произшествие в продължение на 10 години.

" Искам да изразя откровени съболезнования на околните. Няма по какъв начин да върна времето обратно " - сподели пред съда самият Даскалов. В законовият период Апелативен съд - Пловдив ще се произнесе за размера на наказването.

В прикаченото видео гледайте причините на юристите на двете страни!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР