Заради сушата нивото на река Дунав в българския участък достигна

...
</TD
>Заради сушата нивото на река Дунав в българския участък достигна
Коментари Харесай

Критичният спад на нивото на Дунав доведе до финансови загуби за собственици на кораби

Заради сушата равнището на река Дунав в българския сектор доближи сериозно ниски стойности. Товарни и круизни кораби са принудени да изчакват в пристанища за неопределен срок. Спря работа и фериботът " Оряхово-Бекет ". Нивото на реката е под условната кота " нула ", като за Русе през днешния ден са измерени минус 43 см.

Круизният транспортен съд " Адора " е трябвало да транспорти 137 немски туристи от делтата на  Дунав до Пасау. Вместо това чужденците се прибират с полет от Букурещ.

" Този транспортен съд е доста безценен, той е на 3 години и половина и естествено, че моята компания търпи в този момент големи загуби. Имаме още два кораба, които са наранени от плитководието “, описа пред bTV кап. Александър Каменов, капитан на " Адора ".

Основната причина за ниското равнище е неналичието на дъждове в притоците на реката. Критичният сектор е при Белене.

" Преминават празни самоходни кораби, които са с прегазване нормално 1,20. Корабите, които транспортират товари, нормално са на към 2 метра, защото при по-малко натоварване очевидно не е рентабилно “, изясни кап. Иван Жеков, шеф на " Речен контрол " -Русе.

За 28-те си години работа във Фериботен комплекс " Оряхово " Даниела Николова за първи път се сблъсква с подобен фрапантен спад на реката. Трите платформи, превозващи  стотици камиони дневно за и от румънското пристанище Бекет, бездействат от четири дни.

" Ситуацията е доста сериозна. В момента сме си разпуснали чиновниците. Най-лошото е, че и в дълготраен проект прогнозите не са положителни “, уточни Николова.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР