Започна набирането на кадри за предстоящия летен сезон. В Бургас

...
</TD
>Започна набирането на кадри за предстоящия летен сезон. В Бургас
Коментари Харесай

Липса на кадри по морето

Започна набирането на фрагменти за идния летен сезон. В Бургас на първата трудова борса за 2024 година преди лятото се включиха десетки работодатели, които незабавно би трябвало да запълнят неналичието на чиновници в туристическия бранш.

Най-осезаемо се търси личен състав за заведенията за хранене в хотелските комплекси от Обзор до Приморско.

" Наемането на готвачите е предизвикването този сезон. Няма фрагменти, които са подобаващи за тези позиции в България по принцип. Всеки може да готви, само че в домашни условия нали, в кухните е малко по-сложно “, споделя Петър Петков, основен готвач в Несебър.

Липсват и бармани, сервитьори и миячи.

Мирослав Топалов към този момент си е намирал работа на такава трудова борса. От 15 година работи в областта на туризма:

– " Имам опит, последно бях в Англия сервитьор. Сервитьор в ресторант или пиколо на рецепция. Това си диря. Сезонна работа. Може би ще го трансформира в по-късен стадий на живота ми. Засега ме устройва. Мисля, че 1500 лева е обикновено възнаграждение “, споделя той пред камерата на Българска национална телевизия.

Според хотелиери, морския ни туризъм страда от фактора сезонност. Всяка година се търси допълващ личен състав, поради все по-краткия сезон и неналичието на квалифицирани фрагменти.

Катерина Бахчеванова, шеф на хотел в Слънчев бряг: " За страдание висшите образователни учебни заведения все по-малко фрагменти създават за нашия бранш, а той е извънредно значим, тъй като само и единствено в туризма продуктът се създава в едно и също време, дружно с потреблението на този артикул. “

Вълчо Вълчев, шеф на хотел в Слънчев бряг: " Смятам, че към този момент ние сме на едно европейско равнище в заплащането. Има всички обществени придобивки като при всяка друга специалност – обезпечава се превоз, обезпечава се квартира. “

По данни на Бюрото по труда в Бургас заплатите за това лято се движат приблизително сред 1000 и 2000 лв..

Татяна Николова, шеф на Бюрото по труда в Бургас: " Нашите работи места ще бъдат оповестени в цялата страна, с цел да могат безработните от другите Бюра по труда във вътрешността също да аплайват за тези позиции. Миналата година имахме някакъв триумф в тази тенденция. Работодател участващ в борсата си нае безработни от Свищов. “

Ако не се намеря задоволително служащи у нас, браншът ще търси от Украйна, Непал и Киргистан. Освен за намиране на работа, трудовата борса в Бургас се оказа опция тези младежи да си намерят клиенти.

Очакванията са след борсата да се запълнят най-малко 300 нови работни места.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР