Заместник областният управител на Русе Георги Георгиев ще участва в

...
</TD
>Заместник областният управител на Русе Георги Георгиев ще участва в
Коментари Харесай

Награждават победителите в Русенска област на национален исторически конкурс за Балканските войни

Заместник регионалният шеф на Русе Георги Георгиев ще взе участие в гала по награждаване на спечелилите на районно равнище в Националния исторически конкурс " Наследник съм на... ". Събитието ще се организира на 13 март от 15.00 часа в постройката на Военното окръжие в Русе.

Припомняме, че самодейността е отдадена на 110-ата годишнина от Балканските войни и тя бе проведена от Министерството на защитата и Централно военно окръжие взаимно с Министерството на образованието и науката, Регионалните ръководства на образованието /РУО/ и Съюза на ветераните от войните на България.

Творбите на учениците бяха оценени от четиричленно жури с ръководител началникът на Военното окръжие в града полковник Васил Петров. Членове на журито бяха старши специалистът по публични науки, гражданско обучение и вяра в РУО Петя Лазарова Димитрова; Николай Чакъров, който е основен преподавател по история и цивилизация в СУПНЕ " Фридрих Шилер “; Кремена Чакърова, която е старши преподавател по български език и литература в ОУ " Отец Паисий “, гр. Русе, както и ръководителят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Вили Икономов.

Основната цел на състезанието бе да запази родовата историческа памет, като предизвика интереса на учениците към славното българско военноисторическо минало, което провокира национална горделивост и да се разпространяват успехите на Българската войска и героизма на българския боец. Основната концепция беше образование на учениците в родолюбие, дух на национализъм, човещина, етническа приемливост, както и почитание и поклонение пред подвига и паметта на българските герои, взели участие и починали в битката за национално избавление и обединяване.

Припомняме, че присъединяване на България в Балканските войни през 1912 – 1913 година е естественото продължение на националноосвободителните битки от XIX в. и показва непоколебимия и ослепителен блян на народа към независимост и обединяване. Славните победи на Българската войска остават вечно записани в страниците на героичния ни боен летопис, а изводите и поуките и до през днешния ден вълнуват историци, откриватели и журналисти.

Датата за награждаване на участниците в състезанието на районно равнище не е определена инцидентно. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, преди тъкмо 111 години, българите правят един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, брат на великия български публицист Иван Вазов, Българската войска завладява Одринската цитадела.

До края на месеца се планува награждаване на национално равнище, където отличените произведения от всяка област ще бъдат оценени от национално жури.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР