За по-малко от година формално един нов регламент на Европейския

...
</TD
>За по-малко от година формално един нов регламент на Европейския
Коментари Харесай

Truck Expo 2023 от 8 до 10 юни в Пловдив

За по-малко от година официално един нов правилник на Европейския съюз преобрази стандартите за оборудването и системите за сигурност в колите. Новите условия за пътна сигурност - GSR (Регламент за обща безопасност) - и огромната цел на " Визия нула " е да сведе до нула смъртните случаи и тежките пострадвания по пътищата на Европа до 2050 година Така от юли 2024 година всеки камион и рейс, регистриран в Европа, би трябвало да включва осем автоматизирани функционалности за сигурност в помощ на лидера. С други думи – дигитализацията и технологиите в колите би трябвало да изключат " човешката неточност “ при пътно-транспортни катастрофи.

Статистиката демонстрира, че през 2021 година на територията на Европейски Съюз са се случили съвсем 20 000 произшествия със починали хора. В България почти 1000 души годишно губят живота си при пътни катастрофи. До 90 % от всички катастрофи са свързани с човешка неточност. Истината е, че делът на тежкотоварните транспортни средства, взели участие в такива ПТП в Европа, е към 14%, само че промишлеността го счита за задоволително важен, с цел да насочи вложенията и развойната си активност от години към предпочитано внедряване на нови технологии и съоръжение за сигурност.

Кои са най-често срещаните катастрофи на пътя и по какъв начин дадоха отговор производителите на товарни коли?

Най-често срещани са конфликт откъм гърба сред лек и товарен автомобил; конфликт сред камион, който завива надясно, и велосипедист, който се движи паралелно, само че има намерение да продължи направо; конфликт с пешеходец, който пресича пътя пред транспортното средство. Ако погледнем прагматично към въпроса, всяко извеждане на транспортно средство от употреба за ремонт (който може да отнеме няколко дни или седмици), значи безценен престой, загуби от комерсиална активност, в това число и застрахователни разноски, в допълнение към рисковете за живота и здравето на лидера и евентуални други участници в случая.

Водещите автомобилни производители от дълго време са насочили вниманието си към предварителна защита на тези опасности. Част от изискваните през днешния ден технологии за подкрепяне на сигурността към този момент са добре открити в товарните транспортни средства и ще забележим още тази година на Truck Expo 2023 от 8 до 10 юни в Пловдив. Нека не забравяме, че същата рамка за сигурността ще бъде прилагана и във връзка с самостоятелните транспортни средства (изцяло без водач) на територията на Европейски Съюз и в последна сметка ще спомогне за регулирането на тези системи и въвеждането на общоприет набор от ограничения и съоръжение за сигурност.

Автоматизирани функционалности за сигурност в новите модели на Truck Expo 2023 – по един образец от DAF, MAN, SETRA и MERCEDES

Всички нови камиони на DAF към този момент са съвместими с изискваните технологии за подкрепяне на сигурността, твърдят от холандския производител. Да вземем за образец седловия влекач XG+ 530 FT – флагманът на за интернационален превоз: той е оборудван с цялостен пакет LED светлини, комплект камери за задно виждане DAF Digital Vision System и камера DAF Corner View, заместваща предното и странично огледало. Освен 360-градусово виждане от мястото на лидера, предното и страничните стъкла са със слънчево фолио, което обезпечава още по-добър комфорт и по-голямо зрително поле. На процедура няма зона от камиона, която водачът не може да види и да съпостави в действително време с предмети и обекти от околната среда. Ако разглеждате този или някой от другите експонати на марката на TRUCK EXPO 2023, разпитайте за другите помощни системи за сигурност, като фабрична телематична система за наблюдаване, ръководство и разбор на флотата - DAF Connect, Predictive Cruise Control, системите за следене на другите участници в придвижването и спешно прекъсване, за следене на пътните ленти, надзор на стабилността, на налягането в гумите и за положението на акумулаторите.

MAN също ще показа тази година – за първи път на българския пазар - система с камери, вместо стандартни система с огледала за следене на пространството към автомобила. На Truck Expo посетителите ще могат да се срещнат от близко с OptiView с 5 бр. камери за назад виждане, системите за ръководство според от терена - Efficient Cruise 3 и за ненадейно прекъсване - ACC stop & go, както и асистентите за предизвестие при овакантяване и връщане в лентата за придвижване, различаване умората на лидера и така нататък В Пловдив ще бъде показано и последно потомство силово предаване на MAN Truck, което дава още по-добра горивна изгодност.

При рейсовете усъвършенстваните системи за сигурност ще демонстира един от най-елегантните представители на колите за транспорт на пасажери – SETRA 515 HD. Новото потомство на туристическите рейсове впечатлява с внедрените асистенти за подкрепяне на шофирането, основани на нова електрическа и електронна конструкция и се вкарват за първи път в европейски рейс. Setra ComfortClass и TopClass са оборудвани с Active Drive Assist 2 - композиция от няколко системи, които интензивно подкрепят лидера в спазването на отдалеченост и оставането в настоящата лента на шофиране. Асистентът за помощ при спешно прекъсване - Active Brake Assist 5 – реагира както при движещи се, по този начин и при неподвижни пешеходци.

В сегмента на лекотоварните камиони пък вниманието ни провокира различен представител на Daimler. Новият FUSO Canter идва с редица усъвършенствания на сигурността, една от които - Sideguard Assist® - открива движещи се уязвими участници в придвижването от страната на пасажера на камиона, посредством радарни датчици. Тази функционалност за сигурност излъчва сигнали всякога, когато открие риск от конфликт, когато лидерът се насочва към страната на пасажера или е присъединил мигача от страната на пасажера. В помощ на лидера са още усъвършенствана система за спешно прекъсване (AEBS), електронната стратегия за непоклатимост (ESP®), системата за предизвестие за овакантяване на лентата (LDWS), както и опционалните LED фарове с 30% по-добра видимост, нова функционалност Autolight, както и подсилена задна греда, минимизираща удара при положение на случай.

Освен превантивния резултат на системите за сигурност в новите коли, предотвратяващи човешка неточност на пътя, всички тези автоматизирани функционалности понижават напрежението върху водача по време на път и усъвършенстват сигурността за него, за пасажерите в транспортните средства и за другите участници в придвижването.

Не пропускайте тази вълнуваща среща с технологиите - от 8 до 10 юни, на територията на Международен панаир Пловдив. Вземете своя безвъзмезден пропуск за Truck Expo 2023, като се регистрирате на www.truckexpo.eu.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР