Втората си поредна книга представи Анелия Иванова тази вечер в

...
</TD
>Втората си поредна книга представи Анелия Иванова тази вечер в
Коментари Харесай

Краевед от Русе издаде книга за фолклора на село Щръклево

Втората си поредна книга показа Анелия Иванова довечера в русенската Регионалната библиотека " Любен Каравелов ". Тя е позната на читателите по-скоро като поетеса, само че този път книгата ѝ е отдадена на фолклора на село Щръклево.

На събитието бяха пристигнали десетки русенци, а измежду гостите беше и регионалният шеф Данаил Ковачев, оповестиха за " Фокус " от институцията.

" Възхищавам се на хора като Вас, които желаят да предадат на поколенията благосъстоянието на предците ни. Това не е просто възторг, а образец по какъв начин основаването на сходни книги почита спомените, вярванията и философията за живота във всяко обитаемо място. Отстояването на българската еднаквост обогатява и уголемява европейската просвета, а не се губи в нея “, сподели Ковачев и означи, че в цифровия свят е още по-важно да познаваме родния си край.

Според него фолклорът е измежду тези детайли, които резервират общността и я вършат неповторима и неповторима. " Нека не разрешаваме сходни полезности да бъдат изгубени и да се претопят в комерсиалното всекидневие “, добави още регионалният шеф.

Също по този начин той съобщи, че е впечатлен от обстоятелството, че русенката общност демонстрира заинтригуваност и неизменност по тематиката за фолклора, етнографията и краеведската активност. Въпреки това той счита, че е належащо да се отдели по-голямо внимание за подкрепяне на сходни начинания, като в същото време акцент се сложи и опцията за привличане на повече младежи към това дело.

Книгата е от 160 страници, като проучването съдържа забавни елементи от историята на селото, митове, национални традиции, национални песни, нотен текст, детски игри, залъгалки, броилки, гатанки, пословици и поговорки и демонстрира мястото на фолклора в актуалния живот на щръклевчани. Всичко е почнало през 1997 година, когато Анелия Иванова е била студентка в Русенския университет " Ангел Кънчев “. Тогава тя е подготвяла курсова работа при своя учител гл. ас. доктор Никола Бенин. Той също почете днешното събитие. По-късно работата е прераснала в дипломна работа още веднъж под управлението на доктор Бенин. Освен още и още материал през последните 30 години Анелия е събирала и доста храброст и убеденост, с цел да се реши на тази стъпка да издаде сходна книга. Припомняме, че първата ѝ книга е от 2010 година и е стихосбирка под надпис " Следа в сърцето “. Сега тя твори още веднъж и събира някои неиздадени свои стихове за третата си книга, която ще е втора нейна стихосбирка. Фокусът на творбите е основно любовна поезия. Засегнати са и някои обществени тематики, а също по този начин авторката има и стихотворения, отдадени на деца.

Анелия Иванова е родена в Русе. Израства в село Щръклево. Завършва висше обучение в Русенския университет " Ангел Кънчев “ със компетентност Начална учебна педагогика и специализация Предучилищна педагогика. Придобива второто си висше обучение със компетентност Теология и удостоверение за професионална подготовка – преподавател по теология, в Шуменския университет " Епископ Константин Преславски “. Първите опити за писане на стихове Анелия прави още на 15 години, написа и в гимназията, като някои от стиховете трансформира в къси песни, които свири на китара.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР