Времето изпреварва начина на мислене на всички нас. Трансформацията в

...
</TD
>Времето изпреварва начина на мислене на всички нас. Трансформацията в
Коментари Харесай

Янка Такева в Бургас: Ученето през целия живот да влезе в Закона за професионалното образование и обучение

Времето изпреварва метода на мислене на всички нас. Трансформацията в икономическите браншове, в просветителната система, дигитализацията и бързоразвиващия се динамичен свят не могат да ни чакат - би трябвало да намерим решение на някои значими за българското обучение въпроси. Това сподели в Бургас ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на Националните дни за учене през целия живот, съобщи кореспондент на " Фокус ". Събитието се организира в дните от 26 до 28 април и се провежда от Министерството на образованието и науката.

" Ученето през целия живот е един от извънредно значимите фактори, с цел да можем да отговорим на потребностите и потребностите на пазара на труда. Европейската рамка дава рекомендация на България до 2030 година да отговори на най-голямото предизвикатество - ученето през целия живот да стане 34,4%. Този % е зиключително висок. Засега ЕВРОСТАТ регистрира, че в България той е 1,6%, а 2030-та година идва напълно скоро. Дали ще успеем? Ако имаме една добра методика, в случай че отчитаме в една посока резултатите, които вършим, това може да се случи ", уточни Янка Такева.

В тази връзка тя насочи няколко оферти. " Първо - Ученето през целия живот да влезе в изменението и допълнението, което се приготвя на Закона за професионалното обучение и образование. Второ – доста съществено да сложим въпроса, обвързван с създаване на единна медотика за отчитане на Ученето през целия живот. Ако се валидират знанията и уменията въз основата на европейската рамка, мисля, че можем да си свършим добре работата. Всички знаем, че професионалното обучение е вторият късмет за хората, които са отпаднали от просветителната система. Няма да скрия възамущението си от това, че през първия образователен период са напуснали 34 000 деца в наложителна учебна възраст ", съобщи Янка Такева. 

Като различен проблем тя уточни неналичието на цифрови умения измежду огромна част от популацията, което да го направи съответно на пазара на труда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР