VII Комитски събор предстои през септември в с. Червена вода,

...
</TD
>VII Комитски събор предстои през септември в с. Червена вода,
Коментари Харесай

Събор в Русенско в памет на участниците в Червеноводската чета

VII Комитски събор следва през септември в с. Червена вода, Русенско. Събитието се организира по традиция през септември в село Червена вода, общ. Русе, в памет на участниците в Червеноводската чета от 1875 година.

Началото на националните празнувания е сложено през 2009 година като спонтанна годишна паметна самодейност на локални патриотични организации и родолюбиви жители, а от 2017 година тържествата прерастват в комитски събор.

През актуалната 2023 година той ще се организира на 23 септември - едно естествено продължение на празничния Ден на Независимостта. Място на събора е залесеното пространство до стадиона в с. Червена вода, оповестиха на Фейсбук страницата на събитието, видя Ruse24.bg .

От 9.30 до 21.30 часа в съботния ден посетителите ще могат да прегледат музея навън на исторически оръжия, да участват на панихидата за починалите герои в националноосвободителните ни битки и ритуала - възстановка с освещаване знамето на Червеноводската чета, тържествено шествие до паметника на героите и възлагане на венци и цветя, молебен за здраве и благополучие на българския народ и публично разкриване на събора с полагане на комитска клетва.

Програмата предлага още пресъздаване на традиции и обичаи във възрожденска къща. В следобедните часове са планувани гощавка с комитски фасул, дефиле на достоверни женски национални носии и мъжки комитски дрехи, надпревари по надстрелване, комитска конкуренция и фолклорен концерт на финала.

Входът е свободен, като уредниците предлагат на участниците и гостите на събора да бъдат облечени в български национални носии или четнически униформи.

Събитието се организира от ВМРО-Русе, Сдружение за военно-патриотично образование на младежта " Приказка за България " и НЧ " Гоце Делчев - 2009 " - Русе, подкрепени от НД " Традиция " и Пъpвa pyceнcĸa чeтa " Aнгeл Kънчeв " от съдружие " Пазители на българщината ".
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР