Във връзка с независимият общински съветник коментира приемането на документа

...
</TD
>Във връзка с независимият общински съветник коментира приемането на документа
Коментари Харесай

Слави Георгиев: Управлението на Здравко Димитров бе изцяло подчинено на строителните предприемачи

Във връзка с самостоятелният общински консултант разяснява приемането на документа по време на вчерашното съвещание на ЕСУТ, което Plovdiv24.bg единствен предава онлайн.

Ето какво написа той в персоналния си профил във фейсбук:

Вече е подготвен планът за измененията в Общ устройствен план на Пловдив. Един документ, направен с голямо забавяне. Закъснение, търсено целево, с цел да бъдат признати десетки ПУП-ове преди влизането на ОУП-а в действие. И макар закъснението стратегическият документ за ръководството на урбанизираната територия на Пловдив бе направен в цялостна мрачевина.

В началото на тази година Общински съвет одобри решение кметът да изготви или разпореди изготвянето на отчет (примерно на гл. арх. Ахрянов) за това какви тъкмо промени настъпват по отношение на предходния вид на Общ устройствен план, кой тъкмо е предложил тези промени, какво се цели с това. Точно това решение на Общински съвет остана единственото неизпълнено решение на ОбС за първите 9 месеца на тази година.

Имитациите на бистрота, които арх. Ахрянов извърши в последните месеци, не могат да компенсират точно неналичието на писмен отчет към Общински съвет. За никого не е загадка, че ръководството на кмета бе напълно подчинено на строителните бизнесмени, за тази цел бе сложено и послушното момче арх. Ахрянов, за който още веднъж да напомня, че изготви толкоз промени в ПУП-ове за застрояване, колкото не бяха направени, взети дружно за целия предишен интервал от 1989г. насам.

Но да се върнем на Общ устройствен план и осъществените промени в него. За тях има задание, ясно написано с избрани цели и задания, част от актуалното предложение към Общински съвет. А точно - консолидиране на цялата агломерация към Пловдив в транспортната скица на Пловдив; осъществяване на правилото паркирай и се вози; прекъсване на строителството в кв. " Хр. Смирненски " 3 и кв. " Марица " (двата региона с най-вече оферти за промени в Подробен устройствен план от арх. Ахрянов), оформяне на втори градски център.

Реалността демонстрира, че направените и препоръчани промени в Общ устройствен план от кмета и арх. Ахрянов не подготвят към решение на нито един от огромните проблеми на Пловдив - презастрояването, транспортните неуредици, озеленяването, консолидираното на близките обитаеми места, в противен случай вършат неистови опити да трансферират отговорности и решения отвън община Пловдив.

Нещо повече, в по този начин плануваното и другояче вярно уголемение на Пловдив на юг, не са планувани по никакъв метод зони за публично застроявани - детски ясли и градини, учебни заведения, лечебни заведения, зелени площи. Така плануваните 2 нови парка в Пловдив - в крайния юг и крайния север, не вземат решение по никакъв метод проблемите с качеството на въздуха в актуалните урбанизирани територии на Пловдив.

В умозаключение може да се каже, че по този начин промотираното от арх. Ахрянов мото на измененията в Общ устройствен план - " открит е баланс сред строителството и жителите ", в превод значи - в случай че имате в наличност 100 лева, ние поемаме ангажимент да ви откраднем единствено 50 лева и вие би трябвало да сте удовлетворени от това.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР