Във връзка с изследването Регионални профили: показатели за развитие“, всяка

...
</TD
>Във връзка с изследването Регионални профили: показатели за развитие“, всяка
Коментари Харесай

Най-високите местни данъци и такси не са в столицата, в Созопол са

Във връзка с проучването " Регионални профили: индикатори за развиване “, всяка година ИПИ събира информация за ставките на няколко основни локални налога посредством заявки по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

На база на тези данни Институтът пресмята показател на локалната данъчна тежест, който разрешава да се види къде локалните налози са най-високи и къде най-ниски. Ще отбележим, че размерът на събраните локални доходи и делът им по отношение на общите приходи в общинския бюджет са значими индикатори за установяване на финансовата автономия на общините. Нивото на събираемост на локалните налози пък демонстрира до каква степен е ефикасна локалната администрация при събирането на дължимите налози. Тези индикатори зависят и от размера на данъчните ставки. 

Петте налога, за които е събрана информация, са:

– налог върху недвижимите парцели за юридическите лица;

– налог върху възмездно придобиване на имущество;

– налог върху транспортни средства и леки коли с мощ над 74 kW до 110 kW след отчитане на екокомпонент за Евро 1 и Евро 2;

– годишен патентен налог за търговия на дребно до 100 кв. м чиста комерсиална повърхност на обект;

– налог върху таксиметровия транспорт на пътници;

Петте ставки са нормализирани по канара от 0 до 100 и по-късно осреднени с равна тежест за приемането на общ показател на данъчната тежест. Стойност на показателя 0 отразява община, в която всички ставки са на минималното им възможно равнище съгласно Закона за локалните налози и такси, а 100 – община, при които ставките са в оптималния им вероятен размер. На процедура няма община, която да попада в който и да е от двата края. За облекчение на изчисленията, за 23-те общини без таксиметров транспорт, и надлежно без налог върху него, се позволява че размерът на ставката е минималния позволен – 300 лева

Най-висока е цената на показателя в Созопол (87,1), Столична община (72,3), Приморско (69,5), Поморие (69) и Варна (68,8), а най-ниска в Калояново (17,9), Медковец (19,7), Сатовча (20,3), Мирково (20,7) и Самуил (22,9). Сравнително висока данъчна тежест се следи в огромните регионални центрове и черноморските общини, до момента в който най-ниски са ставките най-вече в дребните слабонаселени общини.

През 2023 година броят на увеличените ставки всред обсъжданите налози е цели 59, което е изключение от правилото локални налози съвсем да не биват вдигани в години на локални избори, както през 2015 година и 2019 година Това, което се резервира обаче, е цикличността на повишението на налозите – най-вече случаи на повишаване има в годината след изборите, след което те стават по-редки в границите на четиригодишния мандат на общинските препоръки.

Ставките, които най-често биват увеличени през 2023 година, са тези на налога върху таксиметровия транспорт (16 случая), данъка върху недвижимите парцели за юридически лица (13 случая) и налога за възмездно придобиване на имущество (12 случая). Броят на общините, които са вдигали една или повече от следените ставки, е 43.

И през тази година случаите на намаление на локални налози са доста по-редки – едвам 16 в общо 14 общини. Това удостоверява наклонността локални налози да бъдат доста по-често увеличавани, в сравнение с намалявани, с което и локалната данъчна тежест в страната стабилно пораства.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР