Във Висшето училище по сигурност и икономика се проведе първата

...
</TD
>Във Висшето училище по сигурност и икономика се проведе първата
Коментари Харесай

С български трибагреник и мартеничка за здраве в Пловдив посрещнаха участниците в конференцията, посветена на Левски

Във Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система се организира първата по рода си национална научна конференция " Левски в актуалния цифров свят. Нов прочит на делото и личността на Левски в светлината на сигурността, образованието и културно-историческото завещание “. Организатори на научния конгрес бяха община " Родопи “ и Съюзът на работодателите в системата на националната култура в България. Събитието  бе под патронажа на президента Румен Радев. Форумът бе почетен от шефове и представители на съществени и междинни учебни заведения, носещи името на Васил Левски и освен, в редица общини, измежду които София, Пловдив, Пазарджик, Перущица, Садово, Родопи и Хисаря. Като хазаин ВУСИ посрещна участниците в конференцията в навечерието на 3 март - националния празник на страната, с български трикольор и мартеничка за здраве.

" За мен е голямо наслаждение да дам началото на тази национална научна конференция “ – сподели при откриването кметът на община " Родопи “. Той благодари на ВУСИ в лицето на президента му проф. д.п.н. Георги Манолов за съпричастността и семейството на значимото събитие. " Идеята породи от осъществен районен план във връзка 185-ата годишнина от рождението на великия българин и се разви в днешното събитие “ – показа той. " Левски е неразривно обвързван с обитаемоте места, които се намират в община Родопи, като в някои от тях е провел секрети революционни комитети. Той е цяла галактика и в случай че би трябвало да го учим, няма да можем да го създадем единствено в един конгрес. Трябва да следваме заветите и идеалите на Апостола на свободата в този актуален свят и да се запитаме: Наистина ли сме единни? Всъщност, може би, не “. Кметът сложи въпросите: Кога ще се обединим, с цел да работим за отечеството си? Отстояваме ли националните си ползи, пазим ли национална си сигурност и за какво младите бягат на открито? " За такава ли независимост мечтаеше Левски? За такава ли независимост увисна той на бесилото? Не, несъмнено “- сподели още той. В умозаключение кметът на община " Родопи “ акцентира, че би трябвало да се замислим още дали следваме стъпките на Апостола, на какво учим децата си и дали ги възпитаваме да бъдат почтени българи.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов означи в речта си, че Левски ни липсва най-вече през днешния ден като персона, като темперамент, като образец за подражателство, тъй като той е една галактика. " От тази позиция събитието, което през днешния ден се организира сред съществени представители на междинното и висшето обучение в наше лице и локалната власт, основава опция да запълним най-сетне една огромна празнина в тази връзка сред базови институции на място, която да прави нов прочит на това, кой е Левски, за какво той е поел такава неповторима задача, която единствено гибелта му е попречила да довърши до дъно “ – сподели проф. д.п.н. Манолов. Той уточни още: " Колцина са днешните българите, които имат неговите качества, другояче всички го боготворим. В това виждам смисъла в днешното другарство в границите на конференцията, изключително че тя е осъвременена от позиция на цифровото общество. Левски е мост сред минало и актуалност, който може да ни даде доста нови хрумвания въз основата на това, което ще се дискутира за него, по какъв начин да продължим по този начин, че да измъкнем България от тресавището. Въпреки че във всички кабинети портретът на Апостола е на видно място.  Имаме подобен неповторим човек, богата история и в това време ние управляваме по този начин, като че ли на следващия ден изчезваме “. Президентът на ВУСИ показа, че с управлението на община Родопи е коментирана концепцията конференцията да стане обичайната, с цел да се стигне до повече хора, до младото потомство, което живее през днешния ден в един свят с други визии и възгледи. Затова е извънредно значимо по какъв начин ще бъде поднесена историята, с цел да схванат те кой в действителност е Левски. " ВУСИ е профилирано учебно заведение по сигурност, в околните години обратно личността на Левски като че не е обсъждана през погледа на сигурността на страната. Дилемата Левски – сигурност – съвременен цифров свят е доста настояща. Тази тема ще даде и различен позитивен аспект на неговия облик. Нека споменем и неговата Нареда, в която има доста скъпи мисли за сигурността, които са основата на първичната българска държавност след това “ – уточни проф. д.п.н. Георги Манолов и акцентира в умозаключение, че " по този начин можем да сложим едно по-ново начало в преосмислянето на концепциите на Левски, тъй като той в действителност е неповторим и изобилен във всяко едно отношение. Дори може и да се намерения за някакво норматизиране в организация, която ще сплоти представителите на междинното и на висшето обучение в обща идея: Как да създадем по този начин, че фактически да възпитаваме младежите в един същински национализъм “.

Приветствие към препълнената зала направи и ръководителят на Общински съвет " Родопи “ Георги Цанков. Той показа, че в актуалния цифров свят все по-трудно се взема образец от видните български персони като Левски, по тази причина тематиката на днешния конгрес за неговия почерк е извънредно настояща. " Нека предизвикваме младежите да бъдат същински патриоти, като се замислят какво са дали сходни велики персони, като са посветили живота си на България “- моли Цанков.

Сред формалните лица на събитието бе и Антоанета Пакова - шеф на РУО – Пловдив. Тя поздрави с концепцията и тематиката на националната конференция, тъй като това е нещо, което се случва за първи път. " Погледът на делото на Апостола през националната сигурност, през нововъведенията в образованието и посредством проучване на почерка на Левски е нещо в действителност новаторско “- сподели Пакова и уточни, че " Министерството на образованието и науката е насочило образованието на подрастващото потомство към интерактивно, цифрово обучение и посредством способи за основаване на такова, по този начин учителите могат да създават образователно наличие. Тук виждам опцията учителите да основават уроци и образователно наличие с нов прочит на делото на Апостола посредством проучване на неговия почерк. “

От името на Диян Стаматов – ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в България, приветствен адрес към участниците в събитието бе показан от зам. – ръководителя Красимира Благоева. Поздравителен адрес бе получен и от зам.-министъра на културата доцент доктор Пламен Славов. От името на студентската  общност на ВУСИ одобрение насочи и ръководителят Илиян Илиев.

Ключов отчет на националната научна конференция изнесе проф. д.ист.н. Трендафил Митев (ВУСИ и УНСС), който бе на тематика " Апостолството като жанр за ефикасна отбрана на националните ползи " – в предишното и през днешния ден. Участниците се срещнаха също с отчета на тематика " Място и роля на историческата типография в процеса на запазване на паметта за Българското възобновление " на гл. ас. доктор Милена Катошева (ИЕФЕМ – БАН; СУ " Св. Климент Охридски " ). На форума бе показан всеобхватно отчетът по процеса на дигитализацията на почерка на Левски на филолога и типографа Стефан Пеев, който е негов основател.

Модераторът на конференцията Сузана Николова - шеф отдел " Образование, обществени действия, просвета, спорт и туризъм “ осведоми, че община " Родопи “ подарява на участниците в събитието особено готова флаш памет със сканирани протоколите от разпитите на Левски, персоналния му бележник и филм за откритите и непокътнати движимости на Апостола. Протоколите в цифров вид са предоставени от персоналния списък на Бердж Джаникиян, с цел да бъдат дарени в помощ на просветителния развой в часовете по история.

Форумът сложи основни въпроси, осъществя качествена полемика и обмени скъп учебен опит. Това обобщиха представилите се в него, измежду които и доста студенти на ВУСИ.

Всички участници получават документи от националната научна конференция, отдадена на Левски в актуалния цифров свят.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР