Въпросът е отнесен до министъра на регионалното развитие на благоустройството,

...
</TD
>Въпросът е отнесен до министъра на регионалното развитие на благоустройството,
Коментари Харесай

Илия Зюмбилев: Голяма част от водоизточниците по поречието на Марица имат отклонения в качествата на питейната вода

" Въпросът е отправен до министъра на районното развиване на благоустройството, само че досега няма действително подхванати дейности. Пловдив и районът са най-бързо разрастващите се в страната и с най-хубави стопански индикатори, не може казусът с водоснабдяването да бъде забавян. Проведени са диалози с НЕК, те ще спомагат, към този момент е решен казусът с избора на пункт за водовземане. РЗИ също прецизират, че водата е годна за пиянство. “ Това съобщи по време на среща по отношение на обмисляне и реализация на централизирана водоснабдителна система за водоснабдяването на обитаеми места на територията на област Пловдив и област Хасково от Каскада " Доспат-Въча “.

По думите на водоснабдителната система би трябвало да обслужва забележителен брой обитаеми места на територията на двете области. Той подчертава на това, че огромна част от водоизточниците на обитаемоте места по поречието на р. Марица имат отклонения в качествата на питейната вода и поради условията на новата европейска инструкция, решаването на проблемите на област Пловдив и област Хасково не търпи отсрочване.

При възможна реализация на плана за водоснабдяване от язовир " Въча " единствено от разход на електрическа енергия ще се икономисват към 2 млн. лв. месечно. Областният шеф на област Пловдив изрази мнение, че при тези параметри планът за водоснабдяване на гр. Пловдив ще се изплати за 10 години и той би трябвало да е приоритет на Министерство на регионалното развитие. Не на последно място следва да се регистрира, че този план ще реши в вероятност качественото и количествено отношение на потребностите от питейна вода за района.

След обширно разискване се взе решение Областна администрация Пловдив да изпрати писмо – искане до министъра на районното развиване и благоустройството с копие до министър-председателя на Република България за издаване на заповед до 31.01.2024 година по отношение на съставяне на нова работна група със задача правене на техническо задание за водоснабдяване на Пловдивска и Хасковска област от Каскадата " Доспат – Въча “.

Областният шеф на област Пловдив доктор инж. съобщи, че ще упорства пред представителите на Министерство на регионалното развитие планът за водоснабдяването на Пловдивска и Хасковска област да бъде стартират с бързи темпове и пое персонално ангажимент да следи развиването на работната група.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР