В уникалната обстановка на Епископската базилика на Филипопол, днес бяха

...
</TD
>В уникалната обстановка на Епископската базилика на Филипопол, днес бяха
Коментари Харесай

Епископската базилика на Филипопол събира специалисти по мозайки от 35 държави

В неповторимата конюнктура на Епископската базилика на Филипопол, през днешния ден бяха показани елементи за три значими събития, които предстоят в Пловдив. Освен, че са тематично и идейно свързани, те са резултат от няколко годишен труд, неуморни старания и отличното партньорство сред Община Пловдив, Фондация " Балканско завещание “ и ОИ " Старинен Пловдив “.

В конференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, Иван Василев - ръководител на Фондация " Балканско завещание “ и доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, шеф на ОИ " Старинен Пловдив “, художник - реставратор и учител в АМТИИ – Пловдив.

За изложбата “Пловдив - град на мозайките 2022 ", която е към този момент подредена в Епископската базилика на Филипопол, описа доцент доктор Елена Кантарева - Дечева. Проектът е финансиран от община Пловдив по Компонент 1 " Фестивали и значими събития “ и е разумно продължение на “Седмицата на мозайките Пловдив 2021 ". Тя ще съпътства и проведената за първи път в България Международна конференция на ICCM. Пловдивчани и гостите на града, измежду които и участниците в конференцията, ще могат освен да прегледат изложбата и да се срещнат с едни от най-забележителните мозайки от Античността и съвремието, само че и да ги посетят на място.

“Пловдив - град на мозайките 2022 " се чака освен да разпространява мозаечното завещание на Пловдив, само че и да притегли вниманието на специалистите и евентуалните донори към неговото запазване и социализация. Благодарение на надграждането на интернет страницата, пловдивчани ще получат опция да оферират включването в него на нови, понастоящем непознати обекти. Проектът ще спомогне популяризирането на маршрута да остане задълго в културния и туристически пейзаж на града като резистентен артикул.

Информация може да бъде получена както от създадената от Фондацията " Балканско завещание “ интернет страница на маршрута “Мозайките в Пловдив ", по този начин от подготвените от нея екскурзоводи.

" Проектът цели да разпространява един характерен сегмент от културното завещание на Пловдив - мозайките, и да притегли вниманието на обществеността и експерти към тяхното запазване, бъдеще и влияние като изкуство и медия. За нас е доста значимо, че с тази галерия желаеме да покажем каква последователност има в мозаечното изкуство. Да покажем огромните мостри, нашето необикновено завещание от Античността, само че и прелестните мостри от 20-ти век, когато това изкуство не е било непознато на създателите и те са сътворили неповторими произведения. Сега е значимо да ги инвентаризираме, поддържаме и разпространяваме “, сподели още доцент доктор Елена Кантарева.

Предстои провеждането на XIV Международна конференция на Международния комитет за консервация на мозайки ( ICCM ). Детайлите за нея бяха показани от заместник-кмета Пламен Панов. Тя ще се организира в ДК " Борис Христов “ от 24 - 28 октомври 2022 година, по покана и с семейството на Община Пловдив. ICCM е организация с над 40 - годишна история, в която членуват повече от 300 експерти от 35 страни. Президент на организацията е Роберто Нарди, който е и Директор на Центъра за археологическа консервация в Рим. Той, дружно с Dr. Joan Weinstein – шеф на Getty Foundation, ще открият форума на 24-ти октомври в 10 часа.    

" Идеята за образуване на огромната интернационална конференция – триенале поражда след  семейството на Пловдив на Международния симпозиум " Консервация и реституция на мозайки “, който се организира в Дома на културата " Борис Христов “ през февруари, 2017 година В него участваха членове на Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Англия и Македония. 

Международната конференция ще даде на всички членове на ICCM опцията да оценят културата и наследството на Пловдив. В същото време, конференцията ще способства за укрепването на професионалните връзки сред археолози и реставратори на територията на Балканския район със специфичния принос на българските сътрудници и цялата интернационална професионална мрежа “, описа Пламен Панов.

България ще е първата страна без изход на Средиземно море, в която се провежда огромното събитие.  Един от претекстовете да бъде взето решение  за семейството на Пловдив на XIV-тата Конференция са мозайките от Малката и Епископската базилики, мозайките в Културен център " Тракарт “ както и кандидатурата на Пловдив за включване в непрекъснатия лист на ЮНЕСКО.

Базиликата ще бъде специфичен обект за научни полемики и шерване на ноу-хау от страна на учени от Европа и Близкия изток. Задължително е да се изтъкне и големия учебен резултат на тематиките в конференцията върху огромния брой млади учени и студенти от България и Балканския полуостров, които ще участват на събитието. От позиция на общинската администрация, организацията на проявата ще има големи изгоди за града. Тя ще докара до привличане на забележителен интерес както от страна на специалисти и учени, по този начин и от страна на задгранични туристи и научни общности, интересуващи се от запазване на културно-историческото завещание на Пловдив.

" Конференцията ще бъде удостоверение и за яркото ни наличие в редиците на международната професионална общественост в региона на проучването, консервацията и реставрацията на мозайки. Очаква се градът ни да посрещне специалисти от целия свят, интернационално приети лектори и учени “, сподели още заместник-кметът Пламен Панов.

Иван Василев - ръководител на Фондация " Балканско завещание “, която е съорганизатор на Международната конференция и основател на изложбата “Пловдив - град на мозайките 2022 ", показа информация за новия план на фондация " Балканско завещание “ в партньорство с Община Пловдив, финансиран от НФ Култура със заглавие " Новото завещание: подходи на запазване и връзка на актуалното фасадно монументално изкуство в България “. В него вземат участие още общините София, Бургас, Велико Търново.

" Заедно спечелихме плана, адресиран към новото завещание. Фасадното завещание във всичките му форми, би трябвало да бъде добре показано, опазено. Искаме да оценим кое е значимо, тъй като евентуално не всичко е и да го съхраним това завещание за бъдещите генерации “, описа Иван Василев.

" Опазването на монументалното изкуство е идея, по която работим поредно и от години. В последните 2 години възстановихме мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, сграфитото на Георги Божилов – Слона върху фасадата на частна къща до паркинга на Стария град, в този момент работим по възобновяване на сграфитото на Димитър Киров върху фасадата на постройката на АМТИИ, само че тематиката е доста по-широкообхватна, тъй като тези монументални произведения нямат по закон статут на недвижими културни полезности. С плана от НФ Култура, дружно с фондация " Балканско завещание “, ОИ " Старинен Пловдив “, Стефан Шивачев и специалистите от общината ще " мапираме “ тези обекти. Този стадий е по-трудоемък, само че след него ще подготвим планове за реставрация  и ще бъдем първата община със личен фонд, с който да правим реставрацията. разполагаме с специалисти –реставратори и в Стария град и в ГХГ, имаме ресурса община Пловдив да бъде в действителност добър собственик “, добави още заместник-кметът Пламен Панов.

За конференцията:

Културното завещание е все по-изложено на закани, свързани с бързо изменящите се физически, социално-икономически, политически и културни течения по света. Изменението на климата и обвързваните с него естествени бедствия, понижените финансови запаси, допринасящи за пренебрегването и незадоволителното финансиране, бързата урбанизация и геополитическите спорове засягат културното завещание с тревожна скорост. Професионалистите в региона на наследството търсят нови подходи и ефикасни тактики за намаляване на натиска и негативното влияние на измененията в районна, национална и интернационална конюнктура, както и за опазване и обезпечаване отбраната на значими обекти, сбирки и обекти. В своята 14 -та тригодишна конференция ICCM ще изследва опазването на мозайките в един изменящ се свят, като се концентрира както върху провокациите, пред които са изправени експертите в региона на наследството, по този начин и върху новите благоприятни условия, които могат да зародят от тези условия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР