В сградата на Регионална библиотека Любен Каравелов“ бе открита документалната

...
</TD
>В сградата на Регионална библиотека Любен Каравелов“ бе открита документалната
Коментари Харесай

Специална изложба представя известните музиканти на Русе

В постройката на Регионална библиотека " Любен Каравелов “ бе открита документалната галерия " Известни музиканти в Русе ". Експозицията е в границите на Музикалния фестивал " Мартенски музикални дни “ и е във връзка житейските годишнини на реализатори, свързали вечно името си с дунавския град и съдействали за развиването на русенската музикална просвета, оповестиха от пресцентъра на общината.

" Настоящата експозиция показва освен богатата история на известни музикални гении, само че и ще послужи като въодушевяващ урок за всички нас за значимостта на изкуството и неговото въздействие върху културната ни еднаквост “, съобщи заместник-кметът Енчо Енчев, който откри изложбата. По неговите думи тя е самобитно пространство за примирение и размисъл, където присъстващите ще се потопят в музикалната история и ще се насладят на благосъстоянието на музикалното ни завещание.

" Известни музиканти в Русе " отбелязва 145 години от рождението на Александър Йорганджиев, 135 години от рождението на Иван Сорокин, 125 години от рождението на Саша Попов, 120 години от рождението на Константин Попов, 110 години от рождението на Стефан Вачев, 100 години от рождението на Константин Илиев, 90 години от рождението на Васил Казанджиев и Атанас Косев.

В изложбата са показани документи и фотоси от сбирка " Ръкописи “ за Александър Йорганджиев, книги за Саша Попов, Константин Попов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Атанас Косев, техни монографии, както и изявления в периодически издания от русенските откриватели Димитър Сакакушев, Силви Стамболиев, Огнян Стамболиев и други Изложбата включва стратегии на техни концертни изяви в Русе и нотни издания, разкриващи творчеството им. Част от тях са от фонда на учебната библиотека на НУИ " Проф. В. Стоянов “, където се съхранява колекция от персоналната нототека на Александър Йорганджиев. Те са издадени в края нa XIX в., множеството - в Германия. Титулната страница и корицата на изданията са завършени с красиви орнаменти и шрифтове, като на тях Александър Йорганджиеве е сложил своя автограф.

Част от изложбата е отдадена и на 75 година от основаването на Държавна опера Русе. Представени са книги за нейната история и стратегии на нейни постановки. Сред тях е и стратегия от 1949 година на операта " Травиата “ от Верди, която е първа премиера на музикалната творба, състояла се през същата година на 27 ноември с диригент Константин Илиев.

Експозицията може да бъде прегледана във фоайето на Регионалната библиотека /втори етаж/ до края на март.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР