В РИК Благоевград е постъпила жалба от Андрей Новаков –

...
</TD
>В РИК Благоевград е постъпила жалба от Андрей Новаков –
Коментари Харесай

РИК - Благоевград съставя акт на бившия премиер акад. Николай Денков

В РИК Благоевград е постъпила тъжба от Андрей Новаков – акредитиран представител на КП " ГЕРБ-СДС “ за нарушаване на член 183 алинея 4 от Изборния кодекс, демонстрира информация на Blagoevgrad24.bg в уеб страницата на Районна изборна комисия - Благоевград. 

В жалбата се твърди, че в град Благоевград на улица " Митрополит Борис “ и на основен път Е-79 в посока Симитли са сложени пропагандни материали (билборди), в които КП " Продължаваме Промяната – Демократична България “ употребяват лика на ръководителя на Политическа партия ГЕРБ и представляващ коалиция " ГЕРБ-СДС “ Бойко Борисов без негово познание и единодушие, уронващо престижа и в нарушаване на положителните нрави – действие, представляващо нарушаване на разпоредбите на предизборната акция.

Към жалбата е прибавен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е подложен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на КП " ПП-ДБ “ и в долната част с текст " Купуването и продаването на гласове е закононарушение “. 

На същия материал е изписан въпрос " Какъв желаете да бъде Вашият министър председател “ и са сложени фотоси на Денков – претендент за депутат от КП " ПП-ДБ “, Бойко Борисов – претендент за депутат от КП " ГЕРБ-СДС “ и Делян Пеевски - претендент за депутат от Политическа партия " Движение за права и свободи “ в изборите на 9 юни 2024 година

Използването на лицата на други претенденти, препоръчани от други партии и обединения за същия тип избор в еднакъв пропаганден материал – билборд, съставлява апел за гласоподаване в поддръжка на претендента на партията или обединението от чието име се популяризира пропагандния материал, надлежно за неподкрепа  за другите претенденти. Освен, че с описаното потребление на пропагандни материали се накърняват положителните нрави по смисъла на член 480, алинея 2 по отношение на член 183, алинея 4 ИК, е налице и апел за неподкрепа на претендент по смисъла на §1 т.17 ИК.

Районна изборна комисия приема, че изложеното в жалбата съдържа задоволително данни за  извършено нарушаване на член 183, алинея 4 ИК, съгласно която се не разрешава потреблението на пропагандни материали, които накърняват положителните нрави, достойнството и положителното име на други претенденти.

Предвид изложеното, на съображение член 72, алинея 1, т. 20 по отношение на член 183, алинея 2 и алинея 4 и член 480, алинея 2 и член 186 ал.1 от Изборния кодекс Районната изборна комисия е взела следното решение:

УСТАНОВЯВА нарушаване по член 183, алинея 4 ИК, във вр. с § 1 т.17 ИК, осъществено от Денков, ЕГН …, претендент за депутат на КП " Продължаваме Промяната – Демократична България “ в изборите за народни представители на 9 юни 2024 година

ВЪЗЛАГА на кмета на Община Благоевград неотложно да отстрани съответните материали на територията на Община Благоевград. 

ОПРАВОМОЩАВА ръководителя на РИК 01 Благоевград да сформира акт за откритото нарушаване на Денков.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР