В резултат на войната в Украйна разходите за суровини, персонал

...
</TD
>В резултат на войната в Украйна разходите за суровини, персонал
Коментари Харесай

Защо големи германски компании като Кауфланд, Либхер и Вюрт избират Пловдив?

В резултат на войната в Украйна разноските за първични материали, личен състав и сила набъбнаха извънредно. Високият напън върху разноските е изключително видим в Германия. Според ръководителя на консултативния съвет на Stihl Nikolas Stihl Германия в този момент е " по-скъпа от Швейцария “.

Това също става все по-забележимо в стопанската система на Баден-Вюртемберг, защото фирмите реалокират цели индустриални стадии в други европейски страни заради съображения за разноски или локализират бъдещи технологии там. Генералният управител на IG Metall към този момент ясно предизвести против сходно пренасяне в чужбина, защото това несъмнено ще засегне и работните места.

Особено известна дестинация за нови компании от Баден-Вюртемберг е Източна Европа, разказва Frankfurter Rundschau в своя публикация.

 

Например автомобилният снабдител ZF Friedrichshafen стартира да създава съставни елементи за електрически коли в Сърбия, а Eberspächer построява нова фабрика за нагреватели за електрически коли в България. Традиционният производител от Еслинген обаче не е единствената компания от Баден-Вюртемберг, която се откри в България.

България, с най-ниските заплати и налози в Европа, е изключително подобаваща за пренасяне, още повече че европейската страна интензивно предизвиква сходни заселвания.

 

" Тракия икономическа зона " е построена в Пловдив, вторият по величина град в България след столицата София. Индустриалната зона с повърхност от над 10 500 кв. км е един от най-големите стопански планове в Източна Европа и към този момент притегли няколко огромни компании. Сред тях са да вземем за пример търговецът на дребно Kaufland, винтовият колос Würth, както  Liebherr.

В София, която от ден на ден се развива във високотехнологична локация, Bosch и Festo да вземем за пример, с централа в Еслинген, също имат огромни местоположения.

Но ниските заплати и ниските налози не са единствените критерии в интерес на България. По време на пандемията от COVID-19 и още веднъж вследствие на войната в Украйна фирмите от Баден-Вюртемберг трябваше да се борят с прекратени вериги на доставки и внезапно нарастване на цените на суровините.

Тъй като доставките от Русия са спрени заради глобите, а доставките от Украйна са сложни за приемане заради боевете, България става от ден на ден и повече хъб в Европа и също печели точки с положителната си трафик обстановка. Според Handelsblatt към 400 километра с камион от Пловдив до турския мегаполис Истанбул и към 300 километра до гръцкото пристанище Солун.

  

Синдикатът IG Metall към този момент сигнализира, че всеобщото пренасяне на индустриалния потенциал на огромните компании от Германия ще се отрази на локалната стопанска система и работните места. От синдиката подлагат на критика и Европейския съюз, тъй като поддържа най-вече структурно слабите райони във връзка с цифровата промяна, което също прави другояче развитата и богата провинция Баден-Вюртемберг по-малко конкурентоспособна. 

По този мотив министър председателят на провинцията Винфрид Кречман и министърката на стопанската система Никол Хофмайстер-Краут се обърнаха към председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тази тактика “застрашава нашия иновационен клъстер, в това число и работните места ", пишат политиците от Баден-Вюртемберг.

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР