В редакцията на Plovdiv24.bg получихме сигнал за грубо отношение от

...
</TD
>В редакцията на Plovdiv24.bg получихме сигнал за грубо отношение от
Коментари Харесай

Пловдивчанка сигнализира за грубо отношение от диспечерка

В редакцията на Plovdiv24.bg получихме сигнал за жестоко отношение от оператор на телефон 112. Ето какво ни написа пловдивчанка:

" Баба ми получи остра алергична реакция  по лицето от лекарство, което одобри. Много се уплаших, тъй като положението й се утежни.  Обадих се на 112. Отношението на диспечарката бе извънредно непрофесионлано. Отговори ми следното: " Ооо, но вие доста постоянно викате кола за спешна помощ! Така става като не водите дамата на доктор. Как хака не може да стигне до болничното заведение?! " След това жената доста надменно ни сподели, че кола за спешна помощ въпреки всичко може да пристигна, само че ще се наложи да чакаме дълго ", споделя пловдичанката.

В последна сметка дамата взима нещата в свои ръце и кара баба си с персоналната кола към Спешното в Пловдив. Там грижите, които получават са съответни и професионални - възрастната жена е призната по неотложност.

Горе посоченият случай е доказателство, че единният номер за незабавни повиквания 112 в множеството случаи е единствено една условност. Номер 112 нито е същински обединен, нито обезпечава незабавна помощ. 

Все отново 112 е телефон за незабавни случаи и се употребява за обстановки, в действително са застрашени здравето, живота, сигурността и имуществото на хората и надлежно би трябвало да бъдат задействани тези служби, които имат отношение към решаването на тези проблеми.

Българският диспечер се е трансформирал в нещо като телефонист. Toй единствено приема недоволството и го пренасочва към съответната институция - било то на пожарната, бързата помощ или избавителната служба
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР