В реален Параграф 22 влезе казусът със Инцидентът се случи

...
</TD
>В реален Параграф 22 влезе казусът със Инцидентът се случи
Коментари Харесай

Параграф 22 за срутилата се къща в Стария град

В действителен " Параграф 22 " влезе въпросът със Инцидентът се случи на 24 април и до ден сегашен улица " Васил Кънчев " пред №2 е затрупана с отломките, предава Plovdiv24.bg

Сградата е част от колективен монумент на културата и разчистването не може да се направи непринудено и своеволно от притежателя, а единствено с категорично позволение и в наличието на представители на няколко институции, измежду които специалисти от  Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).

За случая важи с цялостна мощ екзестенциалния въпрос " Кое е първото - кокошката или яйцето? ", т.е. нужно е да се обясни какъв е редът за осъществяване на процедурата и представител на коя институция би трябвало да поеме самодейността. За какво става дума? 

В кметството на регион " Централен " чакат написана заповед от огромна община. Голяма община пък може да пристъпи към административни дейности, в случай че има наставление от Общинския инспекторат, защото улицата е обществена общинска благосъстоятелност. ПОИ обаче не може да направи нищо, тъй като падналата къща е част от колективен монумент на културата и, при задействането на член 195 и член 196 от Закон за устройство на територията, се ползват написаните в Закона за културното завещание за ограничения и процедури. 

Разковничето за излизане от омагьосания кръг е  

В документа се указва притежателят на постройката да изготви и показа в НИНКН - МК цялостно архитектурно снимане, съпроводено с графична част - проекти, сечения, фасади елементи и/или шаблони, текстова част и фотодокументация, които като размер и наличие са задоволителни за следващо осъществяване на цялостна реорганизация на постройката. 

Специално внимание се обръща при изследване на постройката да се изследват и документират следите от истинския цвят/цветове и украса по фасадите и в интериорите; оригиналните детайли и фрагменти от постройката. Изисква се в документите към архитектурното снимане да се дадат специфични инструкции кои от тях да се запазят при разглобяване. В снимането е трябвало да се включат дървените колони на портика с базите, декоративните тавани и парапети; профили на дограма, вратите с касите, профили около щата на таваните.

Комисията подрежда при създаване на капиталовия план да се планува възобновяване на достоверния архитектурен облик на постройката, включващ  декоративни орнаменти от интериора и от екстериора и дограмата в размер и наличие според Наредба № 4 от 21 декември 2016 година за обсега и наличието на документи за осъществяване на консервационно-реставрационни действия на недвижими културни полезности. 

Изрично се споделя, че демонтажът на постройката може да се извърши единствено след осъществяване на гореизброените действия и откакто се показват в регион " Централен проектите за сигурност и здраве, за ръководство на строителните боклуци и за организация на придвижването. 

Предписва се въз основата на архитектурното снимане да се изготви план за цялостна реорганизация на постройката и да се внесе за координиране в НИНКН, а в период от 14 дни след съгласуването с института - документите да се внесе в регион " Централен " за одобрение.

Всички документални действия от предписанието са осъществени, само че премахването на рисковата постройка и възобновяване й в достоверния тип по този начин и не е случило. Причината е условие на НИНКН за 100-процентова еднолична благосъстоятелност. И тук има огромно " само че ", което се показва в едни. Одобреният от НИНКН план е за издигане на постройката в първичния й тип отпреди Чирпанското земетресение през 1928 година Къщата рухва при огромния трус и тогавашните притежатели я възвръщат отчасти. Общината отчуждава падналата част и я приобщава към уличната инфраструктура. 

Собственикът е изискал да откупи въпросните 27 кв.м. по най-висока пазарна цена, само че предлагането не е придвижено от администрацията в предходния мандат към Общинския съвет. Очевидно, в този момент се чака решението за общинската благосъстоятелност, с цел да се продължи с реализирането на плана за самата постройка и разчистването.

Докато се случи това, улица " Васил Кънчев " пред № 2 ще продължи да е непроходима. Съседите пък да пият една студена вода.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР