В Пловдив от днес има площад Театрален, предаде репортер на

...
</TD
>В Пловдив от днес има площад Театрален, предаде репортер на
Коментари Харесай

Министър и кмет откриха най-новия площад в Пловдив

В Пловдив от през днешния ден има площад " Театрален ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Той се намира на мястото, където през 1881 година точно в Пловдив се основава първият професионален спектакъл в България. Той се споделя интернационален театър  " Люксембург “. 

" От през днешния ден този дребен, само че възвишен площад ще носи името " Театрален ", разгласи водещата от спонтанната сцена на площада. 

" Честит площад " Театрален "! Последваха радостни възгласи на присъстващите на откриването театрали и претендент театрали от учебните заведения по изкуствата в Пловдив.

Преди да стигнат до площад " Театрален ", те шестваха по Главната с крясъци " Сърце, душа за театъра ". 

На церемонията по разкриване на площада бе припомнена историята на основаването на първия професионален български спектакъл в Пловдив, " основан с ясното схващане, че театърът е болница за душата ". За първата натрупа на театъра през януари на 1883 година са били гласувани 75 000 гроша и е била  положена хубавичко основа на българския национален спектакъл.

" Пловдив сътвори българският спектакъл и го прати в столицата ", оповестиха още водещите.

На церемонията участваха министърът на културата, кметът и зам.-кметът Пламен Панов. 

" Продължавайте да ни обединявате, тъй като обособените културни храмове, в които влизаме, освен че ни забавляват и одухотворяват, те ни и сплотяват. Ние забравяме за различията вътре ", сподели Пламен Панов.

Кметът на Пловдив разгласи, че за него е огромна чест да бъде на това място и да поздрави всички, че Пловдив към този момент има площад " Треатрален ". Той показа, че когато върви на спектакъл нормално изпитва радостни усеща. И по всякакъв начин се пробва в работата си да поражда у хората същите усеща, само че не му се получава. Обикновено търпи рецензии за работата си.

също поздрави присъстващите с новия площад.

Именуването на този оживен градски остров изписква в съзнанието ни с роман с различни нишки. Култура, изкуство, общественост, споделеност, другарство, свобода, самостоятелност. Представете си улиците, изпълнени с ритъма на упованието, докато мечтателите се събират тук, на това място и трансформират градския пейзаж в сцена с нови и нови хрумвания, озаряващи с ярка светлина лицата на тези, които се осмеляват да мечтаят истински. Тук става невероятното ", сподели, който дълги години беше шеф на Театъра в Пловдив.

" Тук всеки ъгъл е декор за приказки и той се трансформира във фар на културно завещание и удостоверение на непреходната мощ на човешкото изложение ", добави той.

Един град открива душата си и неговите хора се оказват завинаги преплетени в безсмъртната драма на съществуването ни. От през днешния ден, прибера ли се в Пловдив се надявам да правя срещите си тук, и да минавам отсам. Това е остаряла фантазия на всички, които работим в този град и правим театър. Една мечна, която се трансформира в реалност!, сподели още.

Гледайте повече във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР