В Пловдив и Стара Загора отчитат спад на цените на

...
</TD
>В Пловдив и Стара Загора отчитат спад на цените на
Коментари Харесай

НСИ: Лидер по ръст на цените на жилищата в страната през третото тримесечие е Русе

В Пловдив и Стара Загора регистрират спад на цените на тримесечна база през третото тримесечие, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между юли и септември цените на жилищата в София са поскъпнали със 7%, като забавят растежа си по отношение на 8,8 на 100 предходното тримесечие. Те започнаха годината с покачване от 7,2%. София е на второ място измежду шестте града с население над 120 хиляди души у нас по най-бавен годишен растеж на цените на жилищата през третото тримесечие след Стара Загора. Цените забавят растежа си и на тримесечна база до 3,8%, откакто предходното тримесечие той доближи 4,9 на 100.

Във втория по величина град у нас Пловдив годишният растеж на цените на жилищата също се е забавил до най-ниското си равнище от началото на годината от 8,1%. Забавянето по отношение на второто тримесечие е доста, защото тогава жилищата в Града под тепетата нарастнаха двуцифрено със 17,6 на 100. При съпоставяне с второто тримесечие те даже поевтиняват с 2,9%, първи тримесечен спад от началото на годината.

Лидер по растеж на цените на жилищата в страната през третото тримесечие е Русе, където жилищата са поскъпнали с 20% по отношение на година по-рано, само че и базата в дунавския град е по-ниска, в сравнение с в столицата и в някои други огромни градове. На второ място е Варна с растеж от 16,2% на годишна база, само че той въпреки всичко се забавя по отношение на второто тримесечие, когато доближи 20,3%. Поскъпването на жилищата в морската столица се забавя и на тримесечна база до 3,3% след растеж от 7,9% сред април и юни.

Обратна е наклонността в другия огромен морски град Бургас, където годишният растеж на цените се е ускорил до 15,6% през третото тримесечие след покачването с 12,7 на 100 предходното тримесечие. Само за едно тримесечие жилищата в града са поскъпнали с 4%, откакто през второто тримесечие беше регистриран спад от 1,1%.

В Стара Загора цените на жилищата са се повишили с 4,6% на годишна база, най-ниския растеж от началото на годината. На тримесечна база те спадат за второ следващо тримесечие с 2,3% след сходно намаляване сред април и юни.

Интересно наблюдаване е, че като се изключи София новите жилища са поскъпнали по-бързо от старите през третото тримесечие на годишна база, до момента в който до неотдавна наклонността беше противоположната.

На национално ниво цените на жилищата са нарастнали с най-бавния си ритъм от началото на годината от 9,2%. Те започнаха 2023 година с покачване от 9,5 на 100, а през второто тримесечие то се форсира до 10,7 на 100.

Ръстът на цените на жилищата в страната се забавя и на тримесечна база до 2,7%, откакто през лятото беше регистрирано повишаване с 4,3 на 100. В началото на годината цените на жилищата у нас се покачиха с 1,6% на тримесечна база.

Национален статистически институт разгласява данни и за броя на продажбите на новопостроени и съществуващи жилища, закупени от семействата. През третото тримесечие те са намалели с 8,7% на годишна база в цялата страна, като спадът при продажбите на нови жилища е доста по-голям в съпоставяне със съществуващите.

Спад има и във всички шест огромни града у нас, като той е минимален в Бургас (-5,5%) и в София (-9,9%). В Пловдив понижението е с 16,4% на годишна база, а във Варна доближава 12,2 на 100. В Русе продажбите понижават с 22% по отношение на година по-рано, а в Стара Загора – с 15,8 на 100.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР