В Пловдив днес се честват 81 години от сформирането на

...
</TD
>В Пловдив днес се честват 81 години от сформирането на
Коментари Харесай

Ген. Явор Матеев: Църквата и армията са двата стълба на нашето Отечество

В Пловдив през днешния ден се празнуват 81 години от сформирането на Парашутната тайфа и основаването на Българските сили за специфични интервенции, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg.

На празника участваха военачалник - майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “ на Българската войска, пловдивският митрополит , регионалния шеф, заместник-кметът на Община Пловдив и други публични лица.

Със заповед от министъра на защитата бяха наградени част от военнослужещи от двете формирования за реализирани отлични резултати и висок военен дух. 

Заслужилите получиха плакет, монета, икона или грамота обвързвана с военната им работа.

Генерал майор Явор Матеев подари на митрополит благодарствена грамота за неотлъчната поддръжка на българската черква към военнослужещите от специфичните сили. 

" Най-голямото наше оръжие е вярата. Вярата дава вяра и порив, тя ни кара да бъдем непреклонни. Няма да щадим сили заедно да отстояваме вярата, дружно да се трудим и да демонстрираме единение за богатството на светата православна черква и специалистните сили на българската войска. Това са двата стълба на нашето Отечество. "

Матеев описа в детайли историята на сформирането на специфичните сили на България. Той дефинира решението на тогавашната власт, като новаторско и самоуверено.

От думите му разбрахме за компликациите на всички военнослужещите от 2001 година насам, само че и за триумфа, който е пристигнал след всички тях.

" Убеден съм, че всички, които милеят за специфичните сили, оценяваме това, което се случи през годините. Взехме поука и образец и гледаме стремглаво с вяра и религия в бъдещото. Няма да забравяме провокациите, както и какво могат да доведат едни неверни решения. "

Той добави, че всичко реализирано е с помощта на общия взаимен труд сред тях. 

" Гледали сме в една посока и сме се подкрепяли. В интервали на огромна наслада и на огромни тествания. Аз чувствам вашата поддръжка. Бъдете смели, не обръщайте внимание на дребнословието и на дребните неща от всекидневието. Аз се гордея с всичко, което вършиме ".

На церемонията бе награден с " картечен револвер на Шпагин “ полковник Роман Ромов за неговата цялостна работа и преминаването му в запаса.

Пловдивският митрополит отслужи признателен молебен за здраве. В словото си той показа, че през днешния ден е празник, на който той не може да откаже да участва, макар кончината на патриарх.  

" Съзнавам подвига на вашето служение, изпълнено с толкоз риск и всеотдайност ". 

Митрополит не пропусна да благодари на министъра на защитата за съпреживяването и помощта при погребението на патриарх .

" Това е удостоверение за само сред стълбовете на държавността - църквата и армията. Това послание дава сили и опора на целия наш народ ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР