В началото на учебната година Средно училище “Свети Свети Кирил

...
</TD
>В началото на учебната година Средно училище “Свети Свети Кирил
Коментари Харесай

Учениците от СУ Св. Св. Кирил и Методий превърнаха отпадъци от пластмаса в платна с красиви български шевици

В началото на образователната година Средно учебно заведение “Свети Свети Кирил и Методий " се причисли към мрежата от български учебни заведения, включени в стратегия “Екоучилища " с поддръжката на “Девин " ЕАД, Българско придвижване “Син байрак ", МОН и Министерство на околната среда и водите.

Във връзка с осъществяване на стъпките по програмата учениците бяха включени в редица действия, ориентирани към създаване на екологична просвета като дейни участници в намаляването на отрицателния екологичен отпечатък и опазването на околната среда. Сформирания към учебното заведение екокомитет организира конкурс за направа на кошчета за разделно събиране на пластмасови капачки и хартия, които бяха сложени във всяка класна стая за понижаване на общото количество боклуци генерирани от учебното заведение и по-нататъшното им преработване. Учениците демонстрираха творчество и досетливост, като най-малките се включиха в състезанието с максимален възторг и наслада.

В дните на Европейската седмица за понижаване на отпадъците беше показана учебна галерия на произведения от отпадъчни материали и текстил. В изложбата се включиха планове на учениците от часовете по химия и запазване на околната среда с учител Гюлджан Бекир, както и групата за занимания по ползи “Млад еколог " с началник Боряна Петкова. Учениците от група за занимания по ползи “Млад програмист " с началник Стоянка Маринова направиха и програмираха лего роботи за събиране и подбиране на боклуци.

Учениците от начален стадий с класен началник Станислава Иванова благодарение на своите фамилии създадоха красиви естествени календари и моливници за обогатяване на познанията за естествената среда, годишните времена и атмосферните условия.

През декември учениците от компетентност “Рекламна графика " под управлението на художествени ръководители Марина Нанкова, Иван Узунов и Марин Вулджев създадоха екокод на СУ " Св.св. Кирил и Методий ", който да отразява концепцията за активността на учебното заведение като част от стратегия “Екоучилища " и обещанията на учениците за опазването на природата, ресурсите и биоразнообразието, основани от самите тях.

През месец януари е сложено железно сърце за събиране на капачки, с цел да подпомогнем акцията “Капачки за Бъдеще ".

Ученици и учители се включиха в изработването на фолклорни детайли от капачки. Паната с шевиците бяха сложени на оградата на учебното заведение и публично открити и показани от Екокомитета на 17.02.2023 година

На мероприятието участваха възпитаници и посетители, както и специалист от Отдел Екология към Община Пловдив регион Западен господин Христо Христов.

Като бъдещи мероприятия на учебното заведение са планувани още редица действия измежду които разпределяне на приветствени картички от рециклирани материали по случай 8-ми март, викторина “Уча и знам за българската гора ", учебна акция “Спаси дърво " и други.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР