В годините ще видим дали мярката с въвеждане на електронните

...
</TD
>В годините ще видим дали мярката с въвеждане на електронните
Коментари Харесай

Бивш шеф на РЗОК-Пловдив: В България всеки може да си купи антибиотик, дори и без рецепта

В годините ще забележим дали мярката с въвеждане на електронните предписания за антибиотици ще има резултат. Постепенно ще влизат и други лекарства към електронното определяне. Това е допустимо и в този момент - всеки медикамент може да бъде предписван електронно. Това разяснява в студиото на  " Денят стартира " по Българска национална телевизия ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров, който е някогашен началник на РЗОК-Пловдив.

" Друг е въпросът, че Министерство на здравеопазването не прави нищо, с цел да стартира тази самодейност, която ние предложихме на министър-председателя, да определим едни практики, които против някакви тласъци, да тестват системата и да се види по какъв начин работи и какъв е резултатът и в кабинетите, и в аптеките ", сподели той.

Антибиотиците единствено с е-рецепта: Има ли усложнения за пациенти, лекари и фармацевти?

По думите му сега на 100% електронно се изписват антидиабетните медикаменти, само че още веднъж има възбрана за техния експорт, което съгласно него, значи, че не предписването е единственият проблем, а има и други проблеми - нещо, което са твърдели от БЛС.

" За тези 5 - 6 месеца нито един път не се е събрала тази прословута работна група, която беше оповестена в кабинета на премиера. Не се промени нищо, също така, че " Информационно обслужване " разгласи, че е направило допустимо офлайн изписването, само че това е най-малкият проблем. Нищо друго от проблемите, които ние изтъкнахме, не беше променено. "

Има подозрения, че някой се интересува по-скоро от набиране на база данни, на разбор кой какво изписва. Все още няма механизъм, в който се наблюдава придвижването на медикаментите при отпущането и даже при вноса и износа им в и от страната. Затова има и заповед за възбрана за експорт на антибиотици за деца, сподели Маджаров.

Удължава се възбраната за експорт на инсулин и антибиотици за деца

" Защо пък е нужно да се знае какво тъкмо изписва лекарят и за какво пък изписването на хартиена рецепта не може да бъде хванато. Никога не сме твърдели, че антибиотичната резистенстност е обвързвана с предписанието на лекарите. Напротив, това е изказване на Министерството на здравеопазването и то се потвърди, че не е правилно. Борбата с антибиотичната резистенстност има напълно други канали за осъществяване, тя минава и през потреблението в лечебни заведения, и през това кой какво може да изписва в извъболничната помощ. Предписанието на лекаря е последното нещо, което би нараснало потреблението на антибиотици ", изясни доктор Иван Маджаров.

По думите му в България всеки може да си купи антибиотик, както си желае, без значение дали има хартиена или електронна рецепта. Антибиотици у нас се продават свободно, добави той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР