В България се намира един от най-старите християнски манастири. Той

...
</TD
>В България се намира един от най-старите християнски манастири. Той
Коментари Харесай

Учени от цял свят са вперили поглед в това парче земя, намира се на 70 км от Пловдив

В България се намира един от най-старите християнски манастири. Той е в чирпанското село Златна морава (на към 70 км от Пловдив), оповестява NOVA.

Учени от целия свят са вперили взор в това парче земя, тъй като съгласно изследванията манастирът " Свети Атанасий " е основан през 344-та година. Оцелява макар всички тествания на времето, с цел да може и през днешния ден, на Рождество Христово, да отвори порти за всички, които желаят да се помолят за здраве.

" Имах една фантазия, тя е и документирана - че желая единствено една работа да направя в този манастир, повече не желая от живота нищо. И от една работа ми се сбъдна следващата фантазия. В този манастир съм към този момент близо 18 години. Това е като обич от пръв взор. Виждаш и не можеш към този момент без него ", споделя отец Борис.

По думите му не е пресилено да се каже, че манастирът е най-старият настоящ в Европа. " Доказано е най-много от акад. доктор Росен Милев и неговите сътрудници от разнообразни страни – Испания, Англия, Италия, Германия. 19 години след основаването на този манастир се основава манастир в Шотландия, където до ден сегашен си личат единствено основите – няма нищо. А тук – всичко си го има и е настоящ манастир ", споделя отец Борис.

Манастир на близо 1700 години. Историята споделя, че през 344-та година прогоненият александрийски архиепископ Атанасий Велики е нощувал в пещерите, като е спрял в постница, която се намира на крачка от манастира. Години наред учените не престават да гледат към това място, с цел да потвърдят историята.

" Имаме нещо скъпо. За страдание, към момента малко хора знаят за него. Да, има интернет, туристически организации, които споделят, че може да се отиде на екскурзии. Да имаме вяра, че отсега нататък ще се запълни това бяло леке в историята ", надява се отец Борис.

Той споделя, че в случай че този манастир можеше да приказва, щеше да опише и тъжни истории – бил е опожаряван, сравняван със земята, ограбван и руган. Сега обаче манастирът пази историята и за избавените икони, една от тях, открита във водите на Аязмото. В него се намира и копие от нещо, което във Франция пазят заключено в трезор – Реймското евангелие.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР