Увеличение на броя на започналите работа през месец май в

...
</TD
>Увеличение на броя на започналите работа през месец май в
Коментари Харесай

Глад за работници в преработващата промишленост в Русе

Увеличение на броя на почналите работа през месец май в област Русе регистрира административната статистика на Агенцията по заетостта. През месеца те са 442 при регистрирани 435 през април. Работа посредством бюрата по труда са намерили и 10 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, предават от novinite.bg. 

Най-голям е делът на почналите работа в бранша на преработващата промишленост-21,2%, следват тези от търговията-16,1%, държавното управление-12,7%, селското, горското и рибното стопанство-7,2%, хотелиерството и ресторантьорството-6,3%, административните и спомагателните действия и строителството – по 4,3%, превоза – 4,1% и други

През месец май 86,4% от почналите работа лица са устроени в действителната стопанска система. На субсидирани работни места са били назначени 60 безработни от рисковите групи– 2 по ограничения за претовареност и 58 по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " (ОПРЧР).

През месец май броят на записаните безработни лица в бюрата по труда от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) е 4311, което е с 84 лица или с 1,9% по-малко от месец април. При тази бройка нивото на записаната безработица през месец май е 5,2%. Спрямо предходния месец понижението е с 0,1 пункта. За страната нивото на записаната безработица през месец май е 5,1%.

По общини записаната безработица в безспорен брой и условен дял има следния тип: най-високо е нивото на безработица в община Ветово – 21,4% /757/, следват общините Борово – 18,2% /252/, Ценово – 17,8% /283/, Две могили – 16,1% /411/; Бяла – 12,7% /493/, Сливо поле – 7% /209/, Иваново – 3,5% /89/ и най-ниско в Русе – 2,8% /1817/.

 

Броят на новорегистрираните безработни лица през месец май се усилва с 44 по отношение на април 2023 година Според регистрираните данни те са 531 лица – с 66 по-малко на годишна база. Регистрирани са и 21 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През месец май трудовите медиатори в бюрата по труда и ромските посредници са съумели да задействат 51 неактивни лица за регистрация в Бюрата по труда.

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе са 440. Най-много свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (55,4%), следват административните и спомагателните действия (8,6%), търговията (8,4%), хотелиерството и ресторантьорството (7,7%), хуманното опазване на здравето и обществената работа (4,3%) и други

Най-търсените от бизнеса специалности през месец май са: квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и преносимия състав; служащи в добивната и преработващата промишленост; чистачи; служащи по събиране на отпадъци; личен състав в областта на персоналните услуги; административен личен състав, водещ счетоводни и стокови документи; продавачи и т.н.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР