ул. Цар Ивайло Препълнен Античен театър посрещна участниците в 28-то

...
</TD
>ул. Цар Ивайло Препълнен Античен театър посрещна участниците в 28-то
Коментари Харесай

Уникално събитие напълни Античния театър в Пловдив

ул. " Цар Ивайло "

Препълнен Античен спектакъл посрещна участниците в 28-то издание на Международния фолклорен фестивал Пловдив 2024. Всяка година жителите и гостите на гостоприемния, хилядолетен град Пловдив, първата българска Европейска столица на културата, чакат с неспокойствие най-пъстрото и обичано събитие от Културния календар на града, което се провежда обичайно от Община Пловдив.

То се организира на едно от най-емблематичните места – Античния спектакъл на Пловдив, където в продължение на 5 дни с вход свободен, публиката се допира до хубостта, багрите и колорита на фолклора на участниците във фестивала. Международният фолклорен фестивал всяка година потвърждава, че изкуството на фолклора, музиката, песните и танците са езикът, на който се схващат всички хора, на всички места по света.

Началото на 28-ия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2024 даде заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, който насочи одобрение към участниците и публиката. Водещи на фестивала са Михаела Богданова и Емил Синджирлиев.

" Щастлив съм, че през днешния ден дружно даваме началото на едно от най-харесваните събития, част от културния календар на Пловдив. В последните 28 години дребни и огромни знаем и чакаме в края на юли и началото на август, Главната улица на Пловдив, сцената пред Общината и арената, тук на Античния спектакъл, да се обживи и озари от екзотични ритми, красиви носии и доста въодушевление, което ни носят участниците.

Днес, един от най-големите пловдивски и български писатели Недялко Славов дефинира събитието като " най-пълният с живот фестивал “. Опитахме се с екипа на отдел " Култура “ на община Пловдив и на Фондация " Пловдив 2019 “ да съберем и представим най-интересното от нематериалното културно завещание на Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия и Грузия и несъмнено доста се гордеем и с нашите български домакини - внушителен отбор " Марица “, Представителен отбор " Войводинци “ и една от емблемите на нашия град –Фолклорен отбор " Тракия “. Да си пожелаем идващите пет дни да си създадем едни изключителни страсти, които да останат вечно в сърцата ни! На добър час на 28-ия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2024! “, сподели в приветствието си.

Тази година в Международния фолклорен фестивал вземат участие Ансамбъл за национални танци " Мангилик ", Казахстан, Танцова школа " Джирнас " – Рига, Латвия, Фолклорна група " Хора Маре “, Молдова, Културно общество " Димитриe Котурович “, Белград, Сърбия, Танцов отбор " Балатон “, Унгария, Държавен отбор за песни и танци " Мхедрули " Грузия. Български домакини са: Представителен отбор " Марица “ при Средно учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " - Пловдив, Представителен отбор " Войводинци “ при Народно читалище " Виделина-1928 " с. Войводиново и една от емблемите на нашия град – невероятния Фолклорен отбор " Тракия “ – Пловдив.

Всяка вечер от 17.30 часа стартират дефилетата на съставите от " Дом Левски " до сцената на пл. " Стефан Стамболов ", където от 18.00 ч. изнасят къси концерти. Официалните вечерни представяния на Античния спектакъл са всяка вечер от 20:00 ч. Всички концерти са с вход свободен, като се изключи концерта на 1 август, който е с билети.

Тогава на сцената със независим концерт ще се показа невероятният грузински Държавен отбор за песни и танци " Мхедрули ", който ще зарадва българската аудитория с лятно турне в страната с един от най-върховите си спектакли " Духът на Грузия ". На 1 август, спектакълът е от 21.00 часа. Билети се продават в цялата мрежа на " Ивентим " и " Грабо ".

Тази вечер от 20.00 часа на Античния спектакъл ще забележим съставите от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и българският Ансамбъл " Войводинци “. Вход свободен!

В сряда, 31 юли, от 20.00 часа на сцената ще играят ансамблите от Казахстан, Унгария, Латвия и Ансамбъл " Марица “. Вход свободен! Участниците от Молдова и Сърбия ще зарадват публиката на площада в Пещера.

На 1 август от 21.00 часа стартира " Духът на Грузия " на Държавен отбор за песни и танци " Мхедрули ". Вход с билети! По същото време отбор " Марица “ и гостите от Латвия и Унгария ще танцуват в гр. Пещера.

На 2 август, петък, от 20,00 часа ще се състои гала-концертът и церемонията по формалното закриване на фестивала с присъединяване на ансамблите от Казахстан, Латвия, Молдова, Унгария, Сърбия, Ансамбъл " Марица “, Ансамбъл " Войводинци “ и Ансамбъл " Тракия “. Входът е свободен!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР