Училищна стая от миналия век, редки стари фотографии, предмети и

...
</TD
>Училищна стая от миналия век, редки стари фотографии, предмети и
Коментари Харесай

Нов музей представя историята на педагогическото образование в Бургас през XX век

Училищна стая от предишния век, редки остарели фотографии, предмети и скъпи документи ще разкрият пред посетителите историята на образователните заведения, които повече от век приготвят учители в Бургас. Как в един клас на девическото учебно заведение през 1919 година стартира подготовката на първите учителки в града? Как през 1943 година Бургас става четвъртият град в България, в който е учреден училищен институт?

Как през 1948 година преподавателите отхвърлят образователното заведение да носи името на руския педагог Макаренко и избират за собствен патрон българския стихотворец, бунтовник, а също и преподавател Христо Ботев?

Отговори на тези въпроси, както и доста забавни обстоятелства ще научите в новия музей " История на педагогическото обучение в Бургас през XX в. “. Той е осъществен от преподаватели в катедра " Педагогика и методика на образованието “ към Университет " Проф. доктор Асен Златаров “ - Бургас и се обитава в Пинакотеката на Факултет по публични науки – единствена по рода си в България дребна изложбена зала с скъпи фрески и картини от известни български художници.

Експозицията е непрекъсната и налична за жителите и гостите на Бургас. На входа ги посрещa остарял бронзов орелеф (паметник) на Ботев. За неговата направа заделят пари от скромните си заплати тогавашните преподаватели в учителския институт. В залата 9 осведомителни табла демонстрират исторически фотоси, обстоятелства и бележити дати, портрети и имена на значими персони, дали своя принос за развиването на педагогическото обучение в Бургас. Сред тях са първите шефове и преподаватели, учени, създатели на методики и учебници, както и известни създатели като Петко Задгорски, Георги Баев, Павел Вълков, Крум Кошаревски, Борис Ибришимов.

Новата експозиция ще помогне на студентите по детска, начална и обществена педагогика, които са в постройката всеки ден, да се срещнат образно с историята и развиването на учителската специалност в града през предишния век.

Музеят се открива публично на 30.10.2023 година в 17:00 часа и е част от събитията, отдадени на 60 години от основаването на Университет " Проф. доктор Асен Златаров “ - Бургас и един век педагогическо обучение в града.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР