Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.2%

...
</TD
>Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.2%
Коментари Харесай

Увеличение на цените на имотите в Бургас

Цените на жилищата в страната са се нараснали с 1.2% през четвъртото тримесечие на 2023 година

Най-голямо нарастване е записано в град Стара Загора (+8.2%), следван от градовете Бургас (+6.3%) и Варна (+1.7%).

Намаление е записано в град Пловдив (-0.5%) и град София (-0.1%), оповестява на уеб страницата си Националния статистически институт (НСИ).

Търсенето, което беше по-слабо през последните две тримесечия на предходната година, към този момент го няма. Отчитаме пробуждане на купувачите, сякаш малко по малко останаха на назад във времето. Kупувачите на жилища към този момент не са толкоз въодушевени и не бързат с покупките – проучват и вършат повече изследвания “, сподели Ивайло Митев, шеф на Idea Home на  Residential Forum 2024, който се провежда от " Градът Медия Груп ".

" Миналите политически рецесии телефоните залъкваха, само че към този момент хората привикнаха. Динамиката е доста огромна. Отчитаме даже нещо невиждано на нашия пазар досега – покупка на къща в затворени комплекси на стадий, в който даже още няма позволение “, споделя Невена Стоянова, представена от Economic.bg.

Банките в България също са на мнение, че има съвършени условия за развиване на жилищен пазар и няма даже първи проблясъци на " балон “.

В тази връзка всички участници в конференцията се сплотиха към мнението, че с подобряване на предлаганите артикули, неналичието на подготвени нови жилищни единици и идните условия за зелен преход, които ще се отразя и в бранш " Строителство “ – цените ще не престават да порастват.

Чу се даже и една ексцентрична теза, че с приемането на еврото България ще притегли вниманието на фондовете.

Тяхната цел е да купят една цяла постройка. По този метод се понижава предлагането на жилища, което ще усили още повече цените “, сподели Тома Стайков, основател, Delta 3 Real Estate TM и фондация " Делта Анализи ".

Според него по този метод българският жилищен пазар ще замязя доста на американския, където хората всеобщо живеят чартърен, тъй като не могат да си разрешат покупка на жилище.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР