Традиционното надсвирване на народни оркестри организират във втория ден на

...
</TD
>Традиционното надсвирване на народни оркестри организират във втория ден на
Коментари Харесай

Хисарският поп участва в надсвирване в родния Брестник

Традиционното надсвирване на национални оркестри провеждат във втория ден на Великден кметството и читалището на Брестник, заяви Атанас Шопов – кмет на пловдивското село. Шумният и радостен празник - Денят на националния музикант, ще стартира на обяд в 12,00 ч. на 17 април (понеделник) и ще продължи до 23,00 ч. Над 10 оркестъра ще се сменят на особено издигнатата за задачата сцена в центъра на Брестник. Празникът тази година ще бъде отдаден на Конушенската група с началник Никола Илиев, която тази година празнува 60 години от основаването си.

" Очакваме в Брестник, както всяка година да дойдат сред 3000 и 5000 души, по тази причина сме основали специфична организация на придвижването. От обяд централната улица на селото ще бъде затворена за коли, а благодарение на служителите на реда от Първо РПУ-Пловдив придвижването ще бъде отбито по обходни направления “, описа в задатък кметът Атанас Шопов. Организаторите са се погрижили и за изхранването на гостите. Няколко кетъринг компании ще разположат своите шатри наоколо до сцената, добави Шопов.

Денят на националния музикант се провежда в село Брестник към този момент повече от 15 години по концепция на остарелия кмет на селото Георги Козов – към този момент мъртвец. Настоящият настоящ кмет Атанас Шопов също е огромен обожател на фолклора и прави всичко по силите си да поддържа традицията жива.

Празникът тази година ще бъде открит от локалния танцов отбор към читалище " Саморазвитие - 1924 " – с. Брестник. В програмата ще вземат участие и най-големите имена в ансамбловата национална музика - оркестър " Феникс " с началник Христо Коритаров, оркестър " Южни ритми " от Хасково със солисти Донка и Тодор Кожухарови. В програмата ще се включат и асеновградската група " Чановете ", националният оркестър на гр. Първомай и други

" Черешката на тортата " в Деня на сватбарския музикант ще бъде присъединяване на Хисарския поп – Димитър Андонов, чиито корени са от Брестник. Той е и един от първите, които ще се качат на сцената, с цел да извърши новата си авторска ария, отдадена на родното му село. Водещ на празника ще бъде журналистът от Радио Пловдив Николай Чапански.

С Деня на сватбарския музикант националните оркестри поставят самобитно начало на новия креативен и сватбарски сезон. Освен сформира, на сцената се чака да излязат и доста гост-солисти, а празникът ще продължи до късно вечерта.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР