Традиционната акция Зима стартира на 1 ноември и ще продължи

...
</TD
>Традиционната акция Зима стартира на 1 ноември и ще продължи
Коментари Харесай

Пътна полиция започва проверки в Пловдив

Традиционната акция " Зима " започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. Целта е да се подсети на водачите да приведат автомобила в редовност, заяви основен контрольор, шеф на бранш " Пътна полиция " - Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Статистиката за предишния зимен сезон, демонстрира, че от 15 ноември 2021 до 1 март 2022 година в региона са станали 191 тежки ПТП, с 9 починали и 38 ранени. Голяма част от злополуките са вследствие на неспазване на отдалеченост. Повечето са били в обитаемоте места, само че ПТП със починали са по републиканските пътища. През интервала са ранени и 6 велосипедисти. В град Пловдив са станали 94 тежки произшествия с един умрял и 100 ранени. Най-много катастрофи е имало на пътя Пловдив - Асеновград - Смолян - 13 пътни случая с 21 ранени, за благополучие без жертви. 

Участниците в придвижването би трябвало да са готови за характерните зимни условия - понижена дълготрайност на светлата част на денонощието, поледици, снеговалежи, разяснява гл. инсп. Милушев. 

Акция " Зима " ще се организира през ноември на десетдневни акции: 

- От 1 до 10 ноември - колела, електрически скутери, малогабаритна селскостопанска техника, транспортни средства с животинска двигателна сила. Особено внимание ще се обърне на редовността на светлините и светлоотразителите на каруците, както и на водачите на самостоятелните електрически транспортни средства. 

Гл. контрольор Милушев напомни главните правила за тротинетките - в тъмните часове водачите да имат светлоотразителни детайли по облеклото, да се движат по велоалеите или в дясната част на пътното платно, водачите до 18 година да са с каски, да не се движат по улици със скорост над 50 км/ч (в Пловдив това е Асеновградско шосе), позволената скорост да придвижване е до 25 км/ч, да се движат пешком в зоните за пешеходци. 

- От 11 до 20 ноември акцията е " Пешеходци и водачи за приемливост на пътя ", като задачата е да се обезпечи безвредно секване на пешеходците и водачите да обезпечават преимущество.

Препоръчва се в тъмната част на денонощието пешеходците да не пресичат на неправилни места, ще бъдат връщани към безвредно място. Глобата за нарушаване е от 50 до 100 лв.. 

Придвижването на деца в проведени групи – до 10 деца, водят се минимум от две лица над 18 години, прави се единствено по тротоара или банкета, като първото и последното дете са със светлоотразителна жилетка. До 15 декември чиновници на " Пътна полиция " ще организират образование в детски градини и учебни заведения и ще изнасят  открити уроци за безвредно секване.

- От 21 до 30 ноември е акцията " Безопасно шофиране през зимата ", ориентирано към техническото положение и готовността на колите за характерните зимни условия. Приоритет са осветителните системи, вярното потребление на спомагателни фарове за мъгла, стъкломиялните уреди, отоплителните системи на колите.

" Това са все механически редовности, които оказват въздействие върху комфорта и концентрацията на лидера. Има административни наказания за механически неизправности – санкции, само че автомобилът може да бъде спрян до отстраняването им. Най-честата причина за тежки произшествия са водачите, по тази причина би трябвало да прегледат колите и да не надвишават позволените скорости " - сподели гл. инсп. Милушев.

На 20 ноември ще се означи Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни катастрофи и във всички религиозни храмове по традиция се отслужват служби в памет на починалите. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР