Тези дни в публичното пространство се лансира идеята Братската могила ...

</TD
>Тези дни в публичното пространство се лансира идеята Братската могила

Роди се идея за Братската могила

Тези дни в общественото пространство се стартира концепцията Братската могила да се трансформира в център на концерти и начинания за деца. Предложението е на някогашния към този момент шеф на пловдивския исторически музей Стефан Шивачев, който се отдръпна в пенсия, а наследникът му Стоян Иванов счита да я развие пълноценно.

" Ситуацията е доста деликатна и предстоят диалози с общината. Целта е да се премисли пространството. При всички положения комплексът не може да продължи да съществува в това положение " - сподели за Plovdiv24.bg Стоян Иванов.

Местоположението на пантеона е неповторимо, поради пространството в близост и близостта до Гребната база. Стоян Иванов увери, че ще се търси баланс при осъществяване на концепцията. Засега е ясно, че скулптурите ще останат на местата си. Освен диалози със заместник-кмета по просвета, археология и туризъм се плануват срещи с специалисти като най-вероятно ще се провежда и публично разискване. 

" Все още България не се е отърсила от тези дълги години на социализма и наследството от този срок не е осъзнато. Не е надалеч времето, когато по-младите през днешния ден няма да имат проблем с предишното. В момента обаче линията е доста тънка и би трябвало да се търси баланс " - разяснява Стоян Иванов. За преосмисляне на пространството ще е нужен сериозен план. Реализацията на концепцията може би ще отнеме към 2-3 години, счита той.

Мемориалът " Братска могила " е отдаден на падналите за Освобождението на България. Открит е през 1974 година, а след 1989 г. е ограбван няколко пъти, след което металните детайли от скулптурите са демонтирани и в този момент се съхраняват в хранилищата на комплекса.

През 2010 г. , като кмет на регион " Западен " (2007 – 2011), поема самодейност за реорганизация на паметника в закрит арт център и концертна зала. Две години по-късно, като регионален шеф към този момент, Димитров предлага пантеонът да бъде включен в списъка на международното културно наследство на ЮНЕСКО.

Идеята не е призната. Комплексът няма статут на монумент на културното завещание. Цяло благополучие е, че до момента няма случай с хора, поради необезопасения отвор в горната му част. През дупката обаче се хвърлят какви ли не боклуци и се постанова всяка заран съществено почистване.

Източник: plovdiv24.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg