Светият синод не може да вземе решение за извади Пловдивски

...
</TD
>Светият синод не може да вземе решение за извади Пловдивски
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: Светият синод не може да извади Николай Пловдивски от списъка с кандидати за патриарх

Светият синод не може да вземе решение за извади Пловдивски от листата с претенденти за патриарх. 

Това сподели пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил и изясни:

" Ние такова решение не можем да вземем, това зависи от него. Той е казвал един път, че няма да взе участие, в случай че в този момент, на 20 юни, той каже изрично, че няма да взе участие, тогава хората могат да не гласоподават за него. Но другояче ние не можем да вземем решение да го извадим от листата ".

Митрополит Гавриил акцентира, че в момента 9 души от Светия синод дават отговор на условията да бъдат определени за патриарх:

" Гласуването е анонимно. Всеки от нас акцентира трима думи от листата. Брои се и който набере 2/3 от присъстващите, е определен. Така се дефинират трима, които са получили 2/3 от гласовете. Обявява се, че те са хората, от които Съборът ще избира патриарх ". 

Гласува единствено този, който участва на съвещанието на Синода, сподели Ловчанският митрополит по повод неяснотата дали ще участва Американският митрополит Йосиф на избора на нов патриарх. 

" Това е решение на Светия синод и към този момент няма индикация да се промени това решение. Ако може, дано пристигна ". 

Аз нито желая, нито се отхвърлям, тъй като монахът нито желае, нито се отхвърля, сподели митрополит Гавриил и съобщи, че ще се яви на избора и ще одобри това, " което Господ даде да стане ".

Митрополит Гавриил разяснява и решението на Руската православна черква да прекъсне молитвеното си общение с петима йерарси от Българската православна черква.

Поводът е църковното служение на българските епископи с представители на " разцепнически структури ", като се има предвид киевският и на цяла Украйна митрополит Епифаний. Става въпрос за Пловдивския митрополит, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия свещеник Сионий и Смолянския свещеник Висарион, които на 19-и май отслужиха Литургия в православния храм " Живоприемни Източник " в Балъклъ, Истанбул, в наличието на Вселенския патриарх Вартоломей и с присъединяване на представители на Православната черква на Украйна. 

"  Нямаме решение за такова пътешестване. Това си е персонално пътешестване на владиците, които отидоха. От медиите научихме за това. Преди това се носеха клюки, само че не се знаеше дали е по този начин. Но не сме имали диспути в Светия синод и решение за това ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР