Студенти и ученици демонстрираха знания и умения в новото състезание

...
</TD
>Студенти и ученици демонстрираха знания и умения в новото състезание
Коментари Харесай

Студенти и ученици показаха знания в състезание

Студенти и възпитаници демонстрираха познания и умения в новото съревнование на Бургаския държавен университет " Проф. доктор Асен Златаров “ - " Науката на бъдещето – въображение и програмен продукт ".

То действително е продължение на самодейността " Европейска нощ на учените “, която провокира извънреден интерес в края на септември т.г.

Надпреварата се състоя в Центъра за Върхови достижения в региона на осведомителните и информационните технологии " Уните " с поддръжката на план " K-TRIO “ и " УНИТЕ “.

Първото място беше присъдено на тима на ППМГ " Акад. Никола Обрешков “ – Бургас в състав Крис Арабаджиев, Християн Иванов, а втора премия отиде при съученичките им Адриана Масларова, Дея Евтимова и Цветина Дженезова.

Въвеждане

Специалната премия за програмен продукт за енергийна успеваемост е за Валери Кулчицки и Калоян Стоянов от Професионалната гимназия по електротехника и електроника " Константин Фотинов “ – Бургас.

Проектът " K-TRIO “ е съгласуван от Софийския университет и се финансира от Програма " Хоризонт Европа “. Негова съществена цел е повишение на публичната информираност по отношение на значимостта на научните проучвания и активността на учените.

Проектът “Изследователи в триъгълника на знанието " (K-TRIO) се стреми главно да приближи учените и тяхната работа до необятната общност и по този метод да се усили осведомеността на хората за научните действия и достижения, както и резултатът им върху ежедневния живот. Това от своя страна би трябвало да притегли и стимулира повече млади гении към блян за научна кариера. По-конкретно в дълготраен проект се цели поощряване на интереса на младите към така наречен STEM & Art (или прибавянето на изкуство към СТЕМ образованието) за поддържане на нова просвета на творчество, научно любознание, новаторски дух и отговорност към опазването на околната среда, както и повишение на публичната подготвеност за ангажиране в гражданската просвета, отворената просвета и отворените нововъведения.

С това биха се подобрили опциите на откривателите да взаимодействат с деца и студенти и да се включват в действия на гражданската просвета дружно с тях. Ще се увеличи репутацията и известността на изследователските екипи и организации и техният принос за икономическото и районно развиване.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР