Стоян Даскалов е от хората, които си тежат на мястото

...
</TD
>Стоян Даскалов е от хората, които си тежат на мястото
Коментари Харесай

Стоян Даскалов, Браво, Пловдив: Ще направя всичко по силите си, за да реша реално проблемите на хората

Стоян Даскалов е от хората, които си тежат на мястото – той е роден, израснал и живеещ в " Кършияка ". За своите 40 години той в никакъв случай не си е представял да живее другаде, само че е пристигнал момента, в който не може да стои безразличен към положението и бъдещето на региона си.

Даскалов стартира професионалния си път в архитектурно бюро като архитект, а след  това е механически началник и строителен контрол. През  2016 година стартира частен  бизнес, като възвръща едно от емблематичните заведения в Пловдив – " Безистенъ ".

Хобито му също се трансформира в специалност, като ползите му в областта на изкуството водят до  основаването на една от най-успешните частни галерии в Пловдив – " Етерна ".  Състоянието на града и  регион " Северен ", както и конфликта му с незаинтересоваността на общинската администрация го карат да предприеме крачката, с която да влезе в политиката.  Той приема предлагането на " Браво, Пловдив " за претендент за кмет на регион " Северен ", като той взе участие в редица начинания на сдружението преди този момент.

- Какво ви накара да се кандидатирате за кмет на район  " Северен " от " Браво, Пловдив "?

- По време на представянето ми като областен кмет описах по какъв начин преди няколко седмици се спънах на една плочка до у дома. Спомних, че в същата плочка съм се спъвал като дете. Макар аналогията с ябълката и Нютон да е малко пресилена,  тогава взех решение за себе си, че не мога да заставам безучастен  и да виждам по какъв начин регионът запада, а и целия град.

Живея на бул. " Марица – Север " по време на всяка предизборна акция в последните 20 години чувам по какъв начин този така наречен бул. ще бъде реконструиран, а аз не преставам да се спъвам с плочки, които са разрушени от 30 години.

Всеки, който живее в регион " Северен " знае проблемите му. За страдание, те вместо да се вземат решение се множат.  

- Единствено неприятната инфраструктура ли Ви стимулира да се включите в тази конкуренция?

- Това е единствено върха на айсберга.  Сблъсках се персонално с бюрокрацията на Общината, която освен бави, а напряко убива дребния и междинен бизнес, който е  гръбнакът на стопанската система на града.

През 2020 година желаех да реновирам едно от местата в Стария град, което може да го извърши с живот – " Конюшните на царя ". Взех заведението чартърен – като му направих цялостна реорганизация, построих сцена, напълно ново озеленяване и осветяване. Една година работи  макар пречките на Община Пловдив – организирахме концерти, представления, литературни четения, дегустации.

Мястото се изпълваше с живот и пловдивчани още веднъж научиха за него.  В същото време повече от 6 месеца съм водил борба за използването на тоалетната. Да, представете си – тоалетната на " Чистота ", която е пред заведението. Аз я миех, чистих, оборудвах, макар че не мое е обвързване – а на всичкото от горната страна от администрацията желаеха да я затварят в 18:00 часа.

Това беше дребна част от проблемите, които се сблъсках с " Конюшните на царя ". След една година борби – капитулирах, макар голямото ми предпочитание. Още по-абсурдно е, че защото партидата за ток е на моята компания и аз я стопирах, сега там няма осветяване, а е обществена частна благосъстоятелност. За мен това не е главния източник за прехранване за фамилията ми.

Но представете си други пловдивчани, които си вадят хляба от подобен вид бизнес са принудени да го затворят. А в случай че имат заеми? Цели фамилии могат да останат на улицата без прехранване! За това считам, че би трябвало да има нов метод в ръководството освен на региона, само че и на града. Администрацията освен не би трябвало да пречи, а да оказва помощ на пловдивчани и бизнеса. В момента виждаме единствено първото.

- Какви са главните акценти в програмата Ви,  в случай че станете кмет на " Северен "?

- Приоритет постоянно би трябвало да са хората и точно на това ще се уповава моята стратегия. Чисти улици и квартали, зелени и подържани паркове, решение на проблемите с паркирането и местата за децата в градини и ясли.  Колко е мъчно това да се решат тези неща? Винаги може се намерят оправдания, само че хората тях не ги интересува. То ва, което мога да обещая, че ще направя всичко по силите си, с цел да реша тези базисни потребности на хората.

- Район " Северен " се задъхва от строителство, зелени площи съвсем няма, какво мислите да предприемете за този проблем?

- Това е цялостен абсурд в действителност! Кварталът, който може да има големи паркове, стои обезлесен и без места за хората и децата за отдих и отмора.  Давам ви един образец – голямата повърхност в квартал " Захарна фабрика " против стадион " Марица ". Този терен е от 40 дка с лице на бул. " България ". Дали съзнателно, или не – този парцел е пропуснат от всеки областен кмет… Защо? Там може да се построи извънреден парк, който да не отстъпва на парк " Рибница " в другия завършек на региона.   

Ще ви покажа една идейна разработка. Видях терена, взех параметрите му и направих няколко визуализации по какъв начин би могло да наподобява това място – детски площадки, тенис на корт, водни огледала, места за отдих, велоалеи. 

Това е парк от 80 дка, който е наоколо до няколко квартала, езиковите гимназии, постройката и общежитията на ПУ и новите жилищни зони в карето. Със сигурност това ще е един от моите цели.

- Споменахте бул. " Марица – Север " ….

- Река Марица може да е най-големият парк, освен на " Северен ", само че и на целия град. Най-малкото реката би трябвало да се почисти, през това време да се оправи точно бул. " Марица – Север " по сходство на бул. " Марица – Юг " до Водната палата. Самият бул.  не би трябвало да трансформира габаритите си за коли за сметка на пешеходната част.

Брега на реката пък може да бъде мястото, където цели фамилии да прекарват почивните си дни – да спортуват, да се забавляват, да почиват, с голям брой атракции и измежду природата.

Подкрепете Стоян Даскалов и " Браво, Пловдив " с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на " Северен ", кмет на Община Пловдив и общински консултант.

Преференцията на Стоян Даскалов е 118 за листата за Общинския съвет.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР