Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града,

...
</TD
>Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града,
Коментари Харесай

Русенци отпразнуваха Националния празник пред Паметника на свободата

Стотици русенци се събраха пред Паметника на свободата в града, с цел да отбележат Националния празник на България – 3 март. Началото на формалните празнувания, проведени от Община Русе, беше обещано с приемане на почетен часовой от командира на Военно формирование 32420 – Русе и шеф на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като незабавно по-късно той поздрави и 13-ия гвардейски юношески отряд при Общинския юношески дом.

На церемонията участва и регионалният шеф Данаил Ковачев. " Днес в деня на Националния ни празник, събрани пред този монумент и на тази дата би трябвало да отдадем заслуженото на героите. Денят като календарна дата през годините е бил отбелязван по друг метод и с друга тежест, останал някак настрана за няколко десетилетия, само че 100 години по-късно през 1978 година още веднъж заема своето първостепенно значение и през днешния ден това е Националният ни празник “, сподели в обръщението си към русенци Ковачев.

" Днес, когато свободата ни е цялостна, всеобхватна и осезаема би трябвало с горделивост да заявим, че българското общество не страда от неналичието на историческа памет и благодарност. Ние знаем и помним, че Освобождението пристигна с топовете и щиковете на съветската императорска войска. Признателност и реверанс пред починалите войни, само че също по този начин преди 115 години в нашия град този извънреден паметник, построен от предците ни и отдаден на поборниците и опълченците, паднали за свободата, идва да ни покаже извънредно независимото, публично и национално самочувствие и благоприятни условия на Русе и района ни. Чувството и знанието, че Освобождението идва и е заплатено с доста страдания, страдалчество и кръв не трябва да ни напуща “, показа още регионалният шеф.

" Има доста защо да благодарим и да бъдем признателни, само че в случай че в действителност желаеме да предадем стремежа към самостоятелност, то е належащо всеки ден да отстояваме правото си на независимост и по този начин да възпитаваме и даваме образец на младите. Това е и най-хубавият метод да потвърдим, че саможертвата на дедите ни не е била безрезултатна, а свободата е най-истинският знак на националното ни достолепие, само че и непрекъсната отговорност пред бъдещето ни като общество “, сподели той. " Свободата не желае единствено празнуване, а ежедневни старания, с които да се подсигурява. Русенци би трябвало да са горди, че съумяват да следват този принцип “, добави Ковачев.

Слово бе произнесено и от кмета на Община Русе. " Вече съвсем век и половина ние се събираме като общество и отдаваме респект на този ден, в който с няколко подписа стартира новото битие на България. Това даде късмет на българите да отстояват себе си, да създадат подвизи и пишат история. Днес е ден, в който ние би трябвало и надълбоко да се замислим. Свободата и независимостта на България са завещание, което ни беше обещано от предходните генерации, на всички, които сте тук, на нас, на българите през днешния ден, само че това е и голяма отговорност, тъй като да си свободен през днешния ден и самостоятелен не е нужно да проливаш кръв, задоволително е да отстояваш българското, да отстояваш нашите ползи пред свои, непознати, пред динамичността на делника и пред ползи, които ни се постановат “, показа от своя страна.

Заупокойна молитва за падналите за освобождението на нашето родно място и признателен молебен за извоюваната независимост отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкия свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Той напомни доста древен претекстове, свързани със смисъла на свободата. " Външната независимост, която и ние означаваме не постоянно е израз и на вътрешната независимост. Вътрешната независимост е нещото, обаче което ние би трябвало да засвидетелстваме откакто го потърсим и намерим, намерено да викнем, да го желаеме. Тогава и вътрешната независимост ще получи и външен израз “, сподели свещеник Макарий. Той обърна внимание, че това, което предшества свободата и е доста значимо за нейното реализиране е истината. " Истината е нужното изискване, с цел да намерим свободата “, добави още той.

Програмата включваше още осъществявания на Максим Атанасов от Театрално студио " Маска “ при Общински юношески дом – Русе, с началник Мина Маринова, както и на Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз пеене " Икономов “ при Общинския детски център за просвета и изкуство, с началник Вили Икономов. Тя извърши " Родина “. Церемонията приключи с полагане на венци и цветя от голям брой държавни и локални институции, политически партии, учебни заведения, патриотични организации и жители. Съгласно държавния протокол част от венците бяха положени от военнослужещи от Военно формирование 42520 в Щръклево. Почетен карул бе строен и от Регионален клуб " Традиция “ – Русе. В церемонията взе участие и Общинският духов оркестър, който по традиция преди започването на церемонията извърши празнични маршове, а по време на нея " Покойници “ и химна на Република България. Водещ на церемонията беше артистът от Драматичен спектакъл " Сава Огнянов “ Любомир Кънев.

Сред гостите на събитието бяха парламентарният секретар на Министерството на районното развиване и благоустройството Синан Хебибов, ръководителят на Общинския съвет учен Христо Белоев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Енчо Енчев и Димитър Недев, ректорът на Русенския университет " Ангел Кънчев “ проф. доктор Пламен Кангалов, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полковник Васил Петров, изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за изследване и поддържане на река Дунав инж. Ивелин Занев, редица представители на локалната и държавна власт от района, общински съветници, както и представители на институциите от северната ни съседка Румъния. На тържествената гала участваха още народните представители Ализан Яхова, Иван Белчев и Иван Иванов.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР