Снимка на старата електроцентрала Въча на ул. Кичево в Кючук

...
</TD
>Снимка на старата електроцентрала Въча на ул. Кичево в Кючук
Коментари Харесай

Помните ли това място в Пловдив?

Снимка на остарялата електроцентрала " Въча " на ул. " Кичево " в " Кючук Париж " провокира бурна полемика в обществената мрежа, видя Plovdiv24.bg .

" Едвам я събориха. Немците били я строили ", " 1928 година я пускат в употреба. Въглищата са карани с влакове ", " Опитаха с гърмеж по едно време, но щяха да паднат другите здания " - напомнят пловдивчани. 

Хората си спомнят, че това е остарялата Въча. " Колко сме играли там като деца... след това пристигнаха наркоманите и комарджиите и стана едно котило " - написа коментатор. Други допълват, че в постройката преди години е станало ликвидиране и обезчестяване.

" Влизал съм в тази централа с помощта на бащата на съседско момче. Личеше немското в нея - спретнато и чисто! Оказва се, че е неточност ликвидирането й, макар неголямата й мощ! Спомням си огромната камара сгур, намираща се на северозападната част на днешното кръстовище на " Н. Вапцаров " и " Пере Тошев " - споделя мъж. 

" След опита за взривяване докараха танк, с дебели стоманени въжета опитваха да я съборят, само че танкът единствено заораваше. Половината " Яне " (б.а. - учениците от учебно заведение " Яне Сандански " ) ходихме да гледаме. Беше преди 1984г. някъде " - напомня си различен.

Ясни мемоари от " Въча " има Петър Георгиев, който описа за Plovdiv24.bg детайлности:

" Сега на мястото на остарялата електроцентрала " Въча " няма нищо. Останала е единствено част от едни остарели пространства, които бяха в дъното. От учебно заведение " Яне Сандански " до " Пере Тошев " бяха хранилища, стълбове, кабели, до самия бул. " Никола Вапцаров ". Имаше здания, само че ги бутнаха за блоковете. Имаше и доста дървета, само че тях пък ги изсякоха.

Централата е от памти века. От майка ми знам, че е работила до 1953 година. Разказвала е, че е изхвърляла сгурени топчета - като са оставяли чинии на чешмата и са намирали такива в тях. Сгурта са я употребили в къщите под подовете за изолираност.

Беше парадайс за децата - имаше къде да играем и да се крием. Имаше един шеф Кацарев, той непрекъснато ни гонеше. А бе беше дивият запад! Но започнаха блоковете и пристигна време за войните на фунийки. ".

Проверка на Plovdiv24.bg сподели, че собствеността на терена на някогашната централа " Въча " е неизяснена. Имотът е голям, с повърхност от 23 декара. Според последната корекция в кадастъра от 2019 година, теренът е включен в огромен комплекс, посочи шефът на дирекция " Общинска благосъстоятелност " Николай Аджеларов. Самата постройка е отстранена и е заличена от кадастъра.

Години наред община Пловдив и страната, в частност - НЕК, не могат да се схванат коя институция каква част от парцела има. Според Аджеларов, държавната компания би трябвало да потвърди своята благосъстоятелност с документи от салдото си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР