Сигнали за ремонт в централна градска част с европейски средства

...
</TD
>Сигнали за ремонт в централна градска част с европейски средства
Коментари Харесай

Пловдивчанка за ремонта около блока й: Треперя от нерви

Сигнали за ремонт в централна градска част с европейски средства подадоха жители до Plovdiv24.bg

Пловдивчанка, която живее на бул. " Източен " 131, се оплака от качеството: 

" Драга редакция, доста съм възмутена. Даже съм омерзена. Ето за какво: На бул. " Източен “ против централни гробища, има два жълти блока, вид тракийски. Там извършват някакъв план и сега има огромен ремонт. В това няма нищо неприятно, аз пребивавам тук от самото изграждане на блоковете и от 40 години нищо не е правено.

Ние сме един огромен блок с 5 входа. Откъм булеварда всичко е чудесно, само че от задната страна, където са входовете, на 3 входа се слагат нови плочки, около основите на блока се поставят отново плочки. Другите два входа оставаме без плочки. Нареждат старите плочки, които са начупени, все едно пъзел подреждат. Казват, че не влизали в плана.

Един цялостен блок, може ли 3 входа да са в плана, а два – да не са? Аз си заплащам налозите, те също си заплащат налозите. Това е неуместна обстановка.

Градинката пред блока беше детска площадка, там въобще нищо не се прави, остава си по този начин едно голо леке. Съмнявам се, че несъмнено някой го е набелязал да се строи начело, другояче не виждам причина да не се пипа нищо. Докато от другата страна на детската градина се прави градинка, всичко е прелестно.

Прави усещане, че на прилежащия блок, на два входа също остават старите плочки. Еми, айде апелирам ти се в този момент, по какъв начин да го разбираме това? Това са 1000 плочки, дори няма и толкоз като ги пресмятам, да се сложат на двата блока. Толкова до 1000 плочки ли опряха? Нещо става, но не мога да схвана какво. Какъв е този план?

Много съм възмутена. Треперя от нерви. Не знам към кого да се обърна, по тази причина звъня на вас. Елате да видите – доникъде на блока плочки, другите – счупените подредени на пъзел ".

Вторият сигнал е от домоуправител на един от входовете. Той ни написа:

" Уважаема редакция, елате в нашия квартал да видите по какъв начин се харчат европейски пари и се вършат улични поправки измежду зима.

В момента в регион " Централен " в карето, затворено сред бул. " Източен ", бул. " 6-ти септември ", ул. " Мортагон " и " Райно Попович ", се подменя стремително тротоарната настилка и се ремонтират междублоковите пространства.

Из целия квартал има сложени големи табели, че се извършва европейски план за   " ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ОБЩИНА ПЛОВДИВ - 2020-2023 година " по Оперативна стратегия " Региони в напредък ". Началната дата на осъществяване, съгласно табелите,  е декември 2020 година, а крайният пусков период е 30 юни 2023 година. 8 милиона и половина е европейското финансиране, милион и половина идват от страната, а 400 хиляди лв. е самоучастието на община Пловдив. Ремонтът се прави от пазарджишка компания.  Доколкото сме осведомени от изявления в пресата, става дума за благоустрояване, озеленяване, рехабилитация и създаване на детски и спортни площадки в междублоковите пространства.

Дотук добре. Въпреки помпозните надписи, разливане на шампанско и първи копки обаче, съвсем две години по този план нищо не беше направено. През лятото на 2022 година за първи път в квартала се появиха някакви служащи. Тяхната работа продължи две-три седмици и се показваше в това да разорат градинките, да отстранен част от старите плочки и да унищожат огромна част от зеленината в квартала, основана с труда на хората, живеещи в близост. Положиха и някакви кабели за ново осветяване и тръби за капково напояване. За задачата бяха орязани 30-годишни дървета, тъй като пречели на осъществяването на плана, по обяснението на техническите ръководители.

Както се споделя, разораха и изчезнаха. През есента служащ в квартала не се вясна. Ние си газим бодро в калта и краят му не се вижда. И внезапно, безусловно два дни преди Коледа, се стовариха някакви материали, трошляк, бетонни блокчета,  появиха се трима мургави служащи, които безусловно за един-два дни оформиха някакви алеи и напляскаха някакви тротоарни настилки, единствено че отчасти.

След Нова година работата продължи, само че за жалост с безобразно качество. Очевидно доста се бърза, тъй като работата по плана е много, а има единствено шест месеца за осъществяване до крайния период. Алеите, които се оформиха, са криви, пътеките са вълнообразни и с надолнище. Там, където остават луфтове сред новите бетонни блокчета, се замазва с цимент. Кой поставя цимент измежду зима и по какъв начин съхне това? Освен, че е пъклен грозно, тук-там към този момент циментът е напукан.

Другото безумство на плана е, че нова тротоарна настилка се поставя единствено от лицевата страна на блоковете, откъм бул. Източен и пред три от входовете, към които има видимост откъм булеварда. Беше обяснено на живеещите, че пред останалите  три от общо шест входа ще оставят старите плочки, които са на възраст над 30 години и от дълго време са разрушени.

Освен това вътрешнокварталните пътища към този момент са в безобразно положение в резултат на тежките машини на фирмата-изпълнител, които карат материали. Газим в тиня до уши и при най-малкия дъжд. Въпреки това сме подготвени да изтърпим всичко това в името на благоустрояването на квартала.

За жал това, което следим всекидневно е, че това ще е следващия неспособно и некачествено изпълнен план, в който ще се потънат едни 10 милиона на европейския и българския поданик. ".

Предадохме сигналите на кмета на регион " Централен ". Заедно с техническия началник на обекта той е направил незабавна инспекция на място.  Ивицата тротоарна настилка към блока е направена от изпълнителя. В плана, който се извършва от община Пловдив, обаче в действителност не е заложена нова настилка пред входовете. 

" Прави са хората да се възмущават, тъй като няма никаква хармония. Ще намеря метод със средства от региона да закупя настилка. Надявам се, когато се приема бюджета, огромна община да възвърне сумата. Според техническия началник пространството не е огромно, към 500-600 квадратни метра " - разяснява Стаменов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР