Сеизмичността на Одрин бе обсъдена в първата сесия на Първия

...
</TD
>Сеизмичността на Одрин бе обсъдена в първата сесия на Първия
Коментари Харесай

Турски учен: През Пловдив минава голям разлом, който стига до Одрин и може да причини земетресение с магнитуд до 7 по Рихтер

Сеизмичността на Одрин бе разисквана в първата сесия на Първия народен симпозиум в Одрин, чийто хазаин е Тракийският университет.

Директорът на приложния и проучвателен център за ръководство на естествени бедствия на Тракийския университет проф. доктор В сесията, управлявана от Мехмет Али Кая, Ердинч Услан. Мехмет Йозчейла, които са студенти в Института за висше обучение на университета в Чанаккакле, Отдел за ръководство на риска от естествени бедствия, направиха презентация за сеизмичността на Одрин.

В презентацията беше очебийно, че 31 трусове са засегнали Одрин и покрайнините му в предишното, а през днешния ден Северноанадолският разлом в Турция и разломите в България и Гърция могат да причинят вреди в града.

" Трябва да се имат поради вероятните трусове в България и Гърция “

Директорът на приложния и проучвателен център за ръководство на естествени бедствия на Тракийския университет проф. доктор Мехмет Али Кая сподели за " Анадолската организация ", че Турция и близките страни са на дейни разломни линии.

Напомняйки, че огромни трусове са се случвали в Одрин в предишното, Кая сподели: " Когато преглеждаме Одрин, би трябвало да имаме поради освен земетресенията, които могат да се случат в Мраморно море и залива Сарос на Северноанадолската линия на разлома, само че и земетресенията, които могат да се случат в България и Гърция.

Кая уточни, че би трябвало да се разискват въпроси, свързани с построяването на безвредни структури, а не да се предвижда по кое време ще се случи земетресението.

Заявявайки, че връзката структура-почва би трябвало да бъде добре открита, Кая сподели: " Ако знаем земята, върху която ще изградим структурата и я дадем на строителни инженери, нямаме подозрение, че ще създадем солидни структури.  Само по този начин можем да изградим безвредни от трусове структури. “ означи той. " сподели още той.

Изследователят на земетресенията Ердинч Услан съобщи, че трансграничните трусове могат да причинят вреди в Одрин и покрайнините му.

Обяснявайки, че няма деен разлом, минаващ през центъра на град Одрин, само че има интензивност към него, Услан сподели: " В новата история е имало трусове с магнитуд над 7 в Пловдив, България, през 1928 година и в Хавса област Одрин през 1752 година Виждаме резултатите, които Одрин е претърпял при земетресенията в историческия интервал " Изследваме вредите, които ще претърпи при положение на бъдещи трусове. В България има Маришки разлом. Прогнозираният оптимален магнитуд на земетресение е 7 степен. Цикъл на повторяемост е незнаен. Най-застрашени обитаеми места – Чирпан, Пловдив, Стара Загора. Този разлом стига до Одрин и наподобява няма продължение по-късно. Нашата работа по този проблем продължава " сподели още той в умозаключение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР