Сашо e от ромската махалата в Куклен. Той е на

...
</TD
>Сашо e от ромската махалата в Куклен. Той е на
Коментари Харесай

Сашо от ромската махала на Куклен владее 5 езика и е самоук пианист

Сашо e от ромската махалата в Куклен. Той е на 17 години и владее 5 езика (български, ромски, британски, турски и немски) и самичък се е научил да свири на пиано от клипове в интернет. Мечтае да стане водач, предиздвикал е татко си да учи за парамедик и е от ромски генезис. Но не последното, съгласно него, го прави специфичен. 

" Има избрани стандарти за ромите - като чуят, че е ром, значи, че е некултурен, че е е тъп – при мен не, тъй като на мен не ми се е случвало. До някъде ние сме отговорни. Голяма част от нас не мислят, че образованието е значимо ", показа Сашо Димитров пред.

Когато ученикът надмине учителя си, или в този случай - когато детето насърчи татко си да учи, музиката става друга.

Сашо е и самообразован пианист. Без да може да чете ноти, съумява  да се научи да свири на пиано. Родителите му го подкрепят и тази негова пристрастеност, като му купуват пиано.

" Те ми купиха това скъпо пиано, не изсвирвам с цел да спечелвам ", разказа Сашо.

Сашо има две сестри - Живка на 15 и Алисия на 4 месеца. Когато е в първи клас, татко му и майка му отпътуват за Германия с него и сестра му. Сашо прекарва 5 години в Дуисбург.

Според фамилията на Сашо ромите сами са отговорни за наложените в обществото стандарти.

" Гордеем се с това, което сме, тъй като не всички роми са идентични, ние сме постигнали много ", споделят майка му и сестра му.

Сашо не търси внимание, радва се, че може да е образец за някого, както е бил и за татко си. И мечтае. От учебното заведение в Куклен - за дълги полети до далечни дестинации - не като екскурзиант, а като водач.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР