Съдия Симеон Захариев от Търговското отделение на Пловдивския окръжен съд

...
</TD
>Съдия Симеон Захариев от Търговското отделение на Пловдивския окръжен съд
Коментари Харесай

Окончателно: Съдия Захариев реши за Пълдин туринвест

Съдия Симеон Захариев от Търговското поделение на Пловдивския областен съд анулира като незаконосъобразен отхвърли на Агенцията по вписванията, търговски указател, да впише нарастването на капитала на " Пълдин туринвест " АД от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв. с непаричната вноска на Община Варна, както и на особените условия за прехвърляне на акциите на " Пълдин туринвест " АД, според решение на изключително общо заседание на акционерите, извършено на 9 януари 2023 година Магистратът дава наложителни инструкции да бъде осъществено желаното регистриране. Това написа в решението по Търговско дело №256 за 2023 година, научи Plovdiv24 bg .

" Пълдин туринвест " АД обжалва в съда отхвърли на АВ-ТР да впише увеличението на  капитала на сдружението с непарична вноска на Община Варна с предмет 16 314 400 броя акции от капитала на  " Международен панаир Пловдив " АД, както и особени условия за прехвърляне на акциите на сдружението, според решение на ИОСА. 

Община Варна е придобила акциите според контракт за безплатно прекачване на 16 314 400 поименни акции, представляващи 29% от капитала на " Международен Панаир Пловдив " АД от 09.09.2016 година, подписан сред страната, посредством министъра на стопанската система Божидар Лукарски, и Община Варна, посредством кмета, след решение от 29.07.2016 година на Министерски съвет на Република България. Акциите са оценени от движимости лица през 2021 година на обща стойност 16 314 400 лева

Според измененията в устава на сдружението, акционер може да се разпорежда с акциите си в интерес на друг акционер без ограничавания. Разпореждането с акции в интерес на трети лица, които не са акционери, се прави, както следва: всеки акционер следва да предложи документално първо на различен акционер акциите, които има желание да прехвърли, при същите условия на предписание, контрактувани с трети лица, и може да се разпореди с тях на трети лица, които не са акционери, единствено и единствено, в случай че различен акционер в предоставения документално период, който не може да бъде по- дребен от 14 (четиринадесет) работни дни, категорично документално откаже да ги одобри. Разпоредителни покупко-продажби във всички останали случаи могат да бъдат осъществявани единствено след решение за това на общото заседание на акционерите, взето с болшинство от 2/3 от вписания в Търговския указател капитал.

Длъжностното лице по регистрацията ревизира само и единствено дали актът предстои на обявяване; дали към този момент е разгласен и дали дава отговор по външните белези на условията на закона. 

Съдия Захариев показва: " Казано по различен метод – коментираните от длъжностното лице по регистрацията въпроси по отношение на оценката излизат надалеч отвън обсега на инспекцията, която то следва да извърши при оповестяване на акт. Проверката, която се прави в процедурата по оповестяване на акт, е официална и не се разгръща отвън предмета /обхвата/ на посочените нагоре три условия на закона. Когато са налице плануваните в член 21 ЗТРРЮЛНЦ условия, законът задължава длъжностното лице по регистрацията да извърши оповестяването на показания акт /чл. 22, алинея 1 ЗТРРЮЛНЦ/.

Постановеният отвод не съдържа каквато и да било преценка, дали тези съответни и изчерпателно изброени от закона три условия, са били или не са били изпълнени. Вместо това, длъжностното лице по регистрацията е тълкувало всъщност направената и към този момент призната оценка, без да има предоставена от закон подготвеност да взема решение, дали подлежащият на оповестяване акт е " настоящ “, освен това към датата на самото оповестяване, на отразяването на 8акта в комерсиалния указател: оповестяването на акт по член 22, алинея 1, във вр. с член 21, т. 2 и т. 5 ЗТРРЮЛНЦ не е правосъдие в исков развой по член 74, алинея 1 Търговски закон, а само процедура, посредством която заключението на движимостите лица по член 72, алинея 2 Търговски закон, щом извършва ясните, съответни и не подлежащи на пояснение официални условия на закона, става обществено притежание.

Но не посредством разискване и пояснение на този акт, в тази ситуация заключението по член 72, алинея 2 Търговски закон, а посредством дословното посочено от закона " преместване на наличието му в комерсиалния указател “ /чл. 22, алинея 3 ЗТРРЮЛНЦ/.

Трябва да се подчертае, че длъжностното лице по регистрацията не е орган на правосъдна власт и не правораздава по разпоредбите на общия исков развой на Граждански процесуален кодекс, по тази причина и не разполага с пълномощието да събира доказателства по съществото на подлежащия на оповестяване акт и да прави своя лична " оценка “, по смисъла на член 201 Граждански процесуален кодекс, на към този момент показаното и взаимно признато от вносителя и от приемащия вноската умозаключение по член 72, алинея 2 Търговски закон. А още по-малко и да го разисква дружно с другите доказателства “ по преписката ".

Магистратът счита, че изложените от длъжностното лице по регистрацията доводи относно актуалността на оценката са в цялостно несъгласие и с правната същина на апорта.

Изводът на длъжностното лице по регистрацията, че направената от специалисти по открития ред, съдържание и форма оценка, има новост за период от 6 месеца, е в цялостно несъгласие със закона, афишира съдията. 

Съдия Захариев дава задължителни инструкции на Агенция по вписванията, търговски регистър, да извърши желаното регистриране, надлежно оповестяване на обстоятелствата по заявката от 02.05.2023 година, подадено от " Пълдин туринвест " АД. Освен това в Търговския указател наложително би трябвало да се разгласят нужните по закон функционално свързани с това регистриране и показани от заявителя Заключение на вещите лица и Решението на изключителното общо заседание на акционерите на " Пълдин Туринвест " АД от 09.01.2023 година за отпадане правото на акционерите да вземат участие в увеличението на капитала.

Решението е дефинитивно и се изпраща до Агенцията по вписванията, търговски указател, за осъществяване на посочените наложителни инструкции на съда.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР